Săptămâna ce abia începe s-ar putea să le aducă fermierilor români obligativitatea cotizării din subvenții la Fondul Mutual. O asigurare agricolă obligatorie. Ministrul agriculturii spune că propunerea vine chiar de la liderii fermierilor, iar Comisia de agricultură și-ar fi dat deja acceptul de principiu.
Fermierii au venit cu propunerea unei contribuții obligatorii la Fondul Mutual a tuturor agricultorilor care primesc subvenții de la bugetul de stat. Această solicitare am avut-o și acum doi ani și pe textul inițial al unei ordonanțe de urgență am mers pe obligativitate, iar în Comisia de agricultură a fost eliminat acest text. Acum, am înțeles că există și acordul Comisiei și este posibil să treacă acest text care include obligativitatea cotizării fermierilor la Fondul Mutual. În felul acesta, ne asigurăm că nu mai vorbim de o contribuție imensă de la bugetul de stat, de fiecare dată când este nevoie de despăgubiri, punem în valoare și fondurile europene pe care le avem, special pentru Fondul Mutual sunt disponibile 200 de milioane de euro. Săptămâna viitoare, în două săptămâni, mergem cu amendamentul la Comisia de agricultură și legislativul este cel care hotărăște, spune ministrul agriculturii.
Alex Jurconi, pe când era președinte al Federației Pro Agro, a avut o tentativă de creare a unui Fond Mutual. Chiar Ministerul Agriculturii a fost cel care i-a pus frână pentru că a refuzat să acrediteze Fondul. Am pornit în mai 2014 cu buget, cu plan de afaceri și de activitate, am înființat 8 centre regionale și 12 secții specializate, am angajat 40 de oameni, de la experți până la personal administrativ. Am depus o documentație minuțios concepută pe 3.000 de pagini la Ministerul Agriculturii. În noiembrie 2014, Ministerul Agriculturii a refuzat să ne acrediteze. Singura explicație este un exces de putere. Argumentul invocat de Minister nu se susține și anume că acest organism nu are reprezentativitate la nivel național, a declarat, pentru Agroinfo, Alex Jurconi.
Alex Jurconi a și acționat în judecată Ministerul Agriculturii, în mai 2015, și cere daune și compensații de 6,1 milioane de euro.