Sunt cu un pas înaintea agricultorilor români! Fermierii francezi au primit un avans din subvenții pe 1 octombrie 2015, în valoare totală de 3,2 miliarde de euro. Până la 1 decembrie, agricultorilor francezi li se va împărți suma de 7 miliarde de euro, spune Ministerul Agriculturii din Franța.
Prin acest avans din subvenții, Ministerul Agriculturii încearcă să compenseze întârzierile care sunt anul acesta la plata ajutoarelor financiare către fermieri și care sunt cauzate, în mare parte, de nefinalizarea controalelor în teren. Aplicarea noii Politici Agricole Comune dă peste cap calendarul obișnuit al plăților, spune Stephane Le Foll, ministrul agriculturii din Franța.
Fermierii nu trebuie să sufere și atunci șeful Agriculturii din Franța a luat decizia să împrumute bani de la bugetul de stat până la deblocarea ajutoarelor europene și să-i împartă ca un avans din subvenții agricultorilor. Poate că au atârnat greu în luarea acestei hotărâri și protestele fermierilor francezi. Peste 500 de acțiuni au fost desfășurate în forță de agricultori, de la ocuparea capitalei Franței până la blocarea autostrăzilor și la ridicarea unor baricade din gunoaie în fața sediilor de bănci și în fața unor fabrici de procesare a laptelui.
Pe 1 octombrie, 3,2 miliarde de euro s-au vărsat de la bugetul de stat în conturile fermierilor francezi deschise la Trezoreria Statului. În același timp, Ministerul Agriculturii din Franța, a anunțat că a doua tranșă, în valoare totală de aproximativ 4 miliarde de euro, urmează să fie plătită fermierilor pe 1 decembrie 2015.
A fost pus la punct un sistem de aport în numerar pentru a face față incapacității de a respecta calendarul obișnuit al plăților din Politica Agricolă Comună, se spune într-un comunicat al Ministerului Agriculturii din Franța.
Cele 3,2 miliarde de euro au fost împărțite la 189.200 de fermieri, adică aproximativ la jumătate dintre cei care au depus cererea unică de plată în 2015. Ministerul Agriculturii din Franța le-a comunicat agricultorilor că sunt întârzieri în punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune și că plata subvențiilor se va face cu întârziere în majoritatea statelor membre UE.
Pentru a nu-i pedepsi pe fermieri, care suferă oricum de pe urma crizei de pe piața agricolă, Guvernul a ales să facă acest aranjament și să le dea un ajutor financiar tuturor agricultorilor care au solicitat acest lucru, subliniază comunicatul Ministerului Agriculturii.
În total, cele două plăți ar reprezenta aproximativ 95% din subvențiile pe suprafață care li s-au plătit agricultorilor în 2014.