Adama
AGRICOVER

Deputaţii au votat DA! Ce va scrie pe eticheta laptelui şi lactatelor româneşti?

Publicat: 06 aprilie 2016 - 21:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 6 aprilie 2016 proiectul de lege care stabileşte măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate. Iată ce va trebui obligatoriu înscris pe eticheta lactatelor românești și de când vor fi aplicate noile reguli!

Important de precizat, de la bun început, că noua lege priveşte doar laptele şi lactatele produse în România, NU şi produsele importate. Iată care sunt informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe câmpul vizual (câmp vizual - toate suprafeţele unui ambalaj care pot fi citite dintr -un singur unghi de vedere) al ambalajului în cazul laptelui şi lactatelor:

a) denumirea produsului alimentar;
b) lista ingredientelor folosite;
c) cantitatea netă a produsului alimentar;
d) data durabilităţii minimale sau data limită de consum;
e) condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
f) ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum;
g) denumirea ambalatorului şi marca de identificare;
h) numele, denumirea comercială şi adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum;
i) declaraţia nutriţională;
j) conţinut de grăsime exprimat în procente;
k) procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat;

Aceste informaţii vor fi completate, după caz, cu prevederile din Regulamentul (CE) 1169 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, mai prevede actul noramtiv adoptat de deputați.

Pentru laptele şi lactatele care provin de la alte specii de animale decât de la vaci de lapte, vor fi specificată specia de la care provine laptele. De asemenea, vor trebui specificate pe etichetă modificările de compoziţie: îmbogăţirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conţinutului de lactoză prin conversia în glucoză şi galactoză.

„Produs natural” şi „produs românesc”

Potrivit actului normativ, menţiunile obligatorii suplimentare care se introduc pe câmpul vizual sunt:
a) dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural”. Acesta va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf;

b) dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc”. Va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România.

De asemenea, produsele lactate vor trebui să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinzând sintagma „Conţine lapte praf în proporţie de __%”. Faţă de varianta iniţială a proiectului de lege, a fost eliminată această prevedere pentru laptele de consum.

Etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi lactate trebuie inscripţionate clar şi uşor de înţeles, pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor.

Amenzi maxime de 25.000 lei pentru producătorii şi vânzătorii de lapte proaspăt „contrafăcut”

Pentru nerespectarea prevederilor privind inspripţionarea amenzile prevăzute de lege sunt de la 5.000 lei la 10.000 lei. Acestea cresc însă de la 15.000 lei la 20.000 lei pentru producătorii care nu trec pe etichetă conţinutul de lapte praf sau care pun pe piaţă drept produse naturale sau româneşti şi lactatele care conţin şi altceva decât lapte materie primă produs în România, după caz.

Cel mai mult vor plăti însă cei care produc, expun spre vânzare şi/sau vând lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte. În aceste cazuri, amenzile sunt de la 20.000 lei la 25.000 lei şi retragerea pe timp de 6 luni a autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor, după caz. Toate controalele vor fi făcute de ANSVSA, potrivit noii legi.

Cum va fi controlat laptele din import?

Proectul de lege adoptat de deputaţi mai prevede că desigilarea cisternelor sau containerelor de lapte crud materie primă provenită din schimb intracomunitar se va face de către reprezentanţii fabricilor de procesare, în conformitate cu procedurile elaborate de aceştia, iar medicii veterinari oficiali de la DSV-urile judeţene vor supraveghea şi controla oficial modul în care operatorii realizează controlul laptelui crud materie primă recepţionat şi vor recolta probe pentru analize de laborator ori de câte ori există suspiciuni sau reclamaţii cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranţă şi calitate al laptelui crud materie primă recepţionat.

MADR, obligat prin lege să finanţeze promovarea consumului de lapte şi lactate

Ministerul Agriculturii, precum şi organizaţiile şi asociaţiile din domeniu vor iniţia şi finanţa campanii de promovare şi creştere a consumului de lapte proaspăt pentru consum şi produse lactate româneşti, mai prevede noua lege privin etichetarea, fără a detalia însă modul în care MADR este obligat să facă acest lucru.

Noile reguli trebuie să primească acordul Comisiei Europene. Când intră în vigoare?

Iniţiativa legislativă privind etichetarea laptelui şi lactatelor a fost adoptată de Senat pe 12 octombrie 2015. În Camera Deputaţilor, care este for legislativ decizional, proiectul de lege a primit, pe 6 aprilie, 218 voturi „pentru” şi o abţinere.

După adoptarea legii de către deputaţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va notifica Statelor Membre UE şi Comisiei Europene măsurile prevăzute de prezenta lege şi va specifica motivele care au stat la baza acestora. Noua lege intră în vigoare în 45 de zile de la comunicarea unei decizii favorabile din partea Comisiei Europene. În cazul în care Comisia emite o decizie negativă, documentul ar putea suferi modificări, dacă autorităţile române nu găsesc argumente suficient de convingătoare.

De exemplu, Reg. (CE) 1169/2011 permite ca lista ingredientelor să nu fie înscrisă pe etichetă pentru brânzeturile, untul, laptele și smântâna fermentate la care nu au fost adăugate alte ingrediente decât produsele lactate, enzimele alimentare și culturile de microorganisme necesare fabricării sau sarea necesară pentru fabricarea brânzeturilor, altele decât cele proaspete sau topite.

Vizualizat: 2173 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Senator român: BRÂNZA ROMÂNEASCĂ trebuie terminată ca să se VÂNDĂ BRÂNZA din OLANDA!

Senator român: BRÂNZA ROMÂNEASCĂ trebuie terminată ca să se VÂNDĂ BRÂNZA din OLANDA!

Sunt mari interese financiare la mijloc! Nu doar din România, și de la Bruxelles. Sunt interese ca România să fie menținută o colonie, să fim piață de desfacere și să cumpărăm mizeriile lor, spune senatoarea Cristiana Anghel.

Eticheta care salvează laptele românesc! Fabricile trebuie convinse să cumpere lapte românesc, nu de import!

Eticheta care salvează laptele românesc! Fabricile trebuie convinse să cumpere lapte românesc, nu de import!

Fermele românești produc, în fiecare an, 4,5 milioane de tone de lapte. În fabrici ajunge o cantitate mult mai mică: doar 880.000 de tone de lapte. Procesatorii importă restul de lapte din Polonia și Ungaria. Senatul a adoptat proiectul de lege pentru o nouă etichetă la lapte: produs natural românesc, care ar trebui să limiteze importurile. 
 
Declarație uluitoare a ministrului agriculturii! Brânza de la stână ar putea fi mai sigură decât cea de pe raft!

Declarație uluitoare a ministrului agriculturii! Brânza de la stână ar putea fi mai sigură decât cea de pe raft!

Brânza făcută la stână se supune unui alt regim și se poate numi produs tradițional. În principiu, este controlată, spune șeful de la Agricultură. Achim Irimescu ar  putea dispune sancțiuni pentru cei care au acordat denumirea de produs tradițional pentru brânza fabricată la Curtea de Argeș în care s-ar fi depistat bacteria E-coli.

Vocea fermierului: Piaţa laptelui făcută... praf!

Vocea fermierului: Piaţa laptelui făcută... praf!

Perioada pe care noi, crescătorii de taurine, una dintre speciile cele mai grele ale zootehniei, o traversăm acuma este extraordinar de dificilă, cu probleme deosebite. Şi acestea sunt legate, în mod deosebit, de nivelul preţului de valorificare a laptelui şi a cărnii. Mai mult decât atât, costurile în sector sunt ridicate, iar formele de sprijin de care ar trebui să se bucure specia sunt insuficiente.

Evoluţia pieţei laptelui în următorii zece ani

Evoluţia pieţei laptelui în următorii zece ani

Producţia anuală de lapte a Uniunii Europene se aşteaptă să crească în următorii zece ani, urmând să ajungă la 164 milioane tone în 2025, potrivit raportului prezentat de Comisia Europeană săptămâna trecută.

Producţia de lactate creşte cu lapte străin. În ce lună s-au dublat importurile?

Producţia de lactate creşte cu lapte străin. În ce lună s-au dublat importurile?

Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 20,3% (12.968 tone) în primele 10 luni din 2015, totalizând 76.962 tone, în timp ce, în aceeaşi perioadă, fabricile din România au colectat cu 8,8% (75.027 tone) mai puţin lapte de vacă din producţia autohtonă. În octombrie 2015, importurile de lapte de vacă au crescut cu 108% faţă de octombrie 2014 şi cu 47% faţă de septembrie 2015.

Cât lapte praf este în laptele de băut?

Cât lapte praf este în laptele de băut?

Senatorii au adoptat, pe 12 octombrie 2015, un proiect de lege care prevede că procentul de lapte praf conţinut în laptele proaspăt pentru consum trebuie să fie specificat pe etichetă.

Brânza de 1.000 de euro kilogramul: Cine o face şi din ce lapte?

Brânza de 1.000 de euro kilogramul: Cine o face şi din ce lapte?

Vândută cu 1.000 de euro pe kilogram, brânza din lapte de măgăriţă, produsă în Rezervaţia Naturală Zavasica din Serbia, este probabil cea mai scumpă brânză din lume.

Alte articole in aceasta categorie

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Atenție, apicultori! Termen 31 decembrie 2024!

Atenție, apicultori! Termen 31 decembrie 2024!

21 noiembrie 2024 - 13:20

Apicultorii sunt obligați să transmită la Agenția Națională pentru Zootehnie, prin oficiile acesteia din teritoriu, numărul de stupi cu familiile de albine pentru iernat. Termenul limită este 31 decembrie.

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

Oficial! Oierii primesc de la APIA 60 euro/ovină!

21 noiembrie 2024 - 12:54

O nouă subvenție este pregătită pentru crescătorii de ovine cu un cuantum de 60 euro/ovină, dar nu mai mult de 42.000 de euro pentru un beneficiar. Anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Agriculturii, după o întâlnire pe care a avut-o ministrul agriculturii Florin Barbu cu oierii. 

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Tânără fermieră, ajutor de 50.000 euro!

Tânără fermieră, ajutor de 50.000 euro!

20 noiembrie 2024 - 18:59

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) o dă exemplu pe tânăra fermieră Nela Nicoleta Caloian care a investit bine ajutorul de 50.000 de euro încasat din fonduri europene.

Fermierii ruși renunță la grâu!

Fermierii ruși renunță la grâu!

20 noiembrie 2024 - 16:01

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte mai profitabile, precum mazăre, linte sau floarea soarelui. Decizia fermierilor ruși are implicaţii directe asupra preţurilor la grâu pe plan mondial, în condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator global. De asemenea, decizia afectează rata inflaţiei în ţările care importă masiv grâu, precum Egiptul.

Conducerea Fabricii de zahăr Luduș, acuzată de unii fermieri că le dă sume mai mici pe tona de sfeclă!

Conducerea Fabricii de zahăr Luduș, acuzată de unii fermieri că le dă sume mai mici pe tona de sfeclă!

20 noiembrie 2024 - 15:43

Printre fermierii care aduc acuzații Fabricii de zahăr Luduș este și producătorul de sfeclă Emil Turdeanu din Cluj. Acesta susține că, pe fondul producțiilor mai slabe de anul acesta, patronatul a propus să plătească fermierilor cu 3 euro mai puțin pe tonă, iar unii acceptă, pentru a primi banii mai repede, scrie G4Food.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La plimbare cu soţia

La plimbare cu soţia
Când ies la plimbare în oraş cu soţia mea, mereu o ţin de mână... Detalii