Un document conceput de Ministerul Agriculturii și aprobat de Guvernul României stabilește că trebuie investite 28 de milioane de euro într-un soft pentru ca fermierii români să-și primească la timp subvențiile europene. Cu ajutorul softului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuia să evite un blocaj la plată. S-a întâmplat exact pe dos!
Ministerul Agriculturii a considerat că softul cu care a lucrat APIA din 2006 și până-n 2013 era depășit. Trebuia unulnou, performant cu ajutorul căruia să se evite blocajele la plățile făcute către fermieri.
Având în vedere obligativitatea implementării modificărilor aduse de noua politică agricolă comună, se impun extinderea şi dezvoltarea sistemului informatic al APIA pentru a nu fi în situaţia de a se bloca plăţile reprezentând măsurile de sprijin finanţate din bugetul Uniunii Europene în domeniul agricol, justitifică MADR de ce e nevoie să se investească o căruță de bani în sistemul informatic.
Actul justificativ a fost elaborat pe vremea ministrului Daniel Constantin, chiar în vara acestui an și a ajuns pe masa primului-ministru Victor Ponta, care l-a și semnat. Pentru că suma depășește 30 de milioane de lei, legea prevede că e necesară o hotărâre de Guvern prin care să se aprobe destinația banilor. Trebuia făcut totul ca să nu se blocheze plățile către fermieri. Guvernul a adoptat și această hotărâre în perioada în care APIA primea pe ultima sută de metri cererile pentru subvenții.
Art. 1 Se aprobă necesitatea şi oportunitatea realizării investiței „Servicii de extindere și dezvoltare a Sistemului Informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”, în valoare de 27.764.468 euro, echivalent a 124.243.217,85 lei, la cursul de schimb de 4,4749 lei/euro din data de 18.12.2013, scrie în hotărâre.
De ce la cursul de schimb de la data de 18 decembrie 2013? Pentru că este ziua în care APIA a semnat un acord cadru cu consorțiul SIVECO - Teamnet Internațional. Consorțiul a fost ales din trei oferte depuse la licitație. Durata de realizare a investiției este 24 de luni.
Cum se împart banii dați cuplului SIVECO-Teamnet Internațional? 22.390.700 euro sunt pentru servicii de dezvoltare (servicii de analiză, proiectare, dezvoltare, implementare, instruire şi asistenţă tehnică, management de proiect) şi 6.493.800 euro pentru servicii lunare de suport tehnic, mentenanţă corectivă şi administrare pentru sistemul informatic.
Sistemul informatic ar fi trebuit să fie capabil să gestioneze următoarele:
- 1.200.000 de blocuri fizice digitizate pentru identificarea parcelelor agricole utilizate de beneficiarii de fonduri de sprijin;
- 6.000.000 parcele agricole;
- 13.200.000 ha suprafață agricolă eligibilă gestionată în cadrul blocurilor fizice digitizate pentru identificarea parcelelor agricole.
Ironia amară este că banii sunt plătiți din bugetul statului tocmai pentru evitarea blocajelor la plată. Adică, exact ce se întâmplă acum! Softul APIA este blocat!
Sistemul nu a funcționat încă de la început, de la preluarea cererilor unice de la fermieri. Dacă angajații APIA introduceau mai multe date, softul se dădea peste cap. Ca să se înțeleagă dăm un exemplu ipotetic. Dacă un fermier declarase în cererea unică și animale și terenuri, softul nu le accepta pe amândouă. Modulele softului create pentru fiecare schemă de ajutor în parte se încăpățânează să funcționeze doar separat și se blochează când se încearcă stabilirea unei conexiuni între ele. Blocajele dese ridică multe semne de întrebare în legătură cu performanța acestui soft.
Teamnet Internațional mai apare într-un contract plătit din banii statului și care are legătură cu agricultura. Grupul actualizează sistemul informatic (E-Terra3) al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Este un contract atribuit prin licitație în ianuarie 2015. Valoarea contractului se ridică la 43,03 milioane de lei (cu TVA) pentru o perioadă de 15 luni. Firma ar fi controlată de Sebastian Ghiță, om de afaceri, fost membru PSD. Cel puțin așa apare în media.
SIVECO susține că a demarat programul de informatizare a APIA în 2006. Deci, nu sunt la prima colaborare. În 2014, compania a creat sistemul informatic de procesare a cererilor pentru dezvoltare rurală de la APDRP (actuala Agenție de Finanțare a Investițiilor Rurale). Prin acest soft au fost atrase de către satele româneşti 5,3 miliarde de euro în ultimii 7 ani și s-au gestionat peste 143,000 de cereri de finanţare, în valoare de peste 18 miliarde de euro, se laudă compania.