Adama
AGRICOVER

APIA: 28 de milioane de euro ca să nu se blocheze plata subvențiilor către fermieri!

Publicat: 25 noiembrie 2015 - 13:54
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Un document conceput de Ministerul Agriculturii și aprobat de Guvernul României  stabilește că trebuie investite 28 de milioane de euro într-un soft pentru ca fermierii români să-și primească la timp subvențiile europene. Cu ajutorul softului, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuia să evite un blocaj la plată. S-a întâmplat exact pe dos!

Ministerul Agriculturii a considerat că softul cu care a lucrat APIA din 2006 și până-n 2013 era depășit. Trebuia unulnou, performant cu ajutorul căruia să se evite blocajele la plățile făcute către fermieri.

Având în vedere obligativitatea implementării modificărilor aduse de noua politică agricolă comună, se impun extinderea şi dezvoltarea sistemului informatic al APIA pentru a nu fi în situaţia de a se bloca plăţile reprezentând măsurile de sprijin finanţate din bugetul Uniunii Europene în domeniul agricol, justitifică MADR de ce e nevoie să se investească o căruță de bani în sistemul informatic.

Actul justificativ a fost elaborat pe vremea ministrului Daniel Constantin, chiar în vara acestui an și a ajuns pe masa primului-ministru Victor Ponta, care l-a și semnat. Pentru că suma depășește 30 de milioane de lei, legea prevede că e necesară o hotărâre de Guvern prin care să se aprobe destinația banilor. Trebuia făcut totul ca să nu se blocheze plățile către fermieri. Guvernul a adoptat și această hotărâre în perioada în care APIA primea pe ultima sută de metri cererile pentru subvenții. 

Art. 1 Se aprobă necesitatea şi oportunitatea realizării investiței „Servicii de extindere și dezvoltare a Sistemului Informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură”, în valoare de 27.764.468 euro, echivalent a 124.243.217,85 lei, la cursul de schimb de 4,4749 lei/euro din data de 18.12.2013, scrie în hotărâre.

De ce la cursul de schimb de la data de 18 decembrie 2013? Pentru că este ziua în care APIA a semnat un acord cadru cu consorțiul SIVECO - Teamnet Internațional. Consorțiul a fost ales din trei oferte depuse la licitație. Durata de realizare a investiției este 24 de luni.

Cum se împart banii dați cuplului SIVECO-Teamnet Internațional? 22.390.700 euro sunt pentru servicii de dezvoltare (servicii de analiză, proiectare, dezvoltare, implementare, instruire şi asistenţă tehnică, management de proiect)  şi 6.493.800 euro pentru servicii lunare de suport tehnic, mentenanţă corectivă şi administrare pentru sistemul informatic.

Sistemul informatic ar fi trebuit să fie capabil să gestioneze următoarele:

- 1.200.000 de blocuri fizice digitizate pentru identificarea parcelelor agricole utilizate de beneficiarii de fonduri de sprijin;
- 6.000.000 parcele agricole;
- 13.200.000 ha suprafață agricolă eligibilă gestionată în cadrul blocurilor fizice digitizate pentru identificarea parcelelor agricole.

Ironia amară este că banii sunt plătiți din bugetul statului tocmai pentru evitarea blocajelor la plată. Adică, exact ce se întâmplă acum! Softul APIA este blocat!

Sistemul nu a funcționat încă de la început, de la preluarea cererilor unice de la fermieri. Dacă angajații APIA introduceau mai multe date, softul se dădea peste cap. Ca să se înțeleagă dăm un exemplu ipotetic. Dacă un fermier declarase în cererea unică și animale și terenuri, softul nu le accepta pe amândouă. Modulele softului create pentru fiecare schemă de ajutor în parte se încăpățânează să funcționeze doar separat și se blochează când se încearcă stabilirea unei conexiuni între ele. Blocajele dese ridică multe semne de întrebare în legătură cu performanța acestui soft.

Teamnet Internațional mai apare într-un contract plătit din banii statului și care are legătură cu agricultura. Grupul  actualizează sistemul informatic (E-Terra3) al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Este un contract atribuit prin licitație în ianuarie 2015. Valoarea contractului se ridică  la 43,03 milioane de lei (cu TVA) pentru o perioadă de 15 luni. Firma ar fi controlată de Sebastian Ghiță, om de afaceri, fost membru PSD. Cel puțin așa apare în media.

SIVECO susține că  a demarat programul de informatizare a APIA în 2006. Deci, nu sunt la prima colaborare. În 2014, compania a creat sistemul informatic de procesare a cererilor pentru dezvoltare rurală de la APDRP (actuala Agenție de Finanțare a Investițiilor Rurale). Prin acest soft  au fost atrase de către satele româneşti 5,3 miliarde de euro în ultimii 7 ani și s-au gestionat peste 143,000 de cereri de finanţare, în valoare de peste 18 miliarde de euro, se laudă compania.

Vizualizat: 7058 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Bani sunt pentru avansul din plățile directe și pentru subvenția la motorină! Softul APIA pune piedici!

Bani sunt pentru avansul din plățile directe și pentru subvenția la motorină! Softul APIA pune piedici!

Chiar dacă plățile directe făcute de Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură nu sunt în domeniul lui de competență, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a încercat să-i răspundă unui fermier care l-a abordat prin târgul INDAGRA. Iată dialogul dintre un simplu fermier și un secretar de stat!

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
liv
|
07. 20, 2016. Wednesday 11:09

Domnul Ciolos nu a auzit de sintagma "rezilierea pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale". Treaba asa imi miroase a spectacol. Daca intr-adevar nu s-au facut treaba aia de la Siveco proces civil in instanta. Sigur asta este o chestiune serioasa care implica niste riscuri si multa munca si oameni competenti....Asa ca mai bine...asa un control ca sa se vada ca se face ceva, nu se poate asista chir pasiv absolut.. In rest totul e tacere...

1.
TOM
|
11. 26, 2015. Thursday 09:06

..Da,da..sigur ca da ..SIVECO isi bate joc de fermierul roman din 2006...asa este este adevarat...cred ca si mister Ciolos stie asta...aplicatia functiona la fel de ,,bine" si pe vremea cand era ministrul agriculturii.SA NU primeasca nici-un cent acesti derbedei ce presteaza ,,DE"servicii catre APIA si ministerul agriculturii.Pot paria ca niste smecheri au profitat de aceasta ,,minunata colaborare" cu SIVECO,GAUS,...maus ..sau cum dracu-i mai cheama pe golanii astia nenorociti....

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii