La începutul acestei săptămâni, a intrat în vigoare în Serbia o nouă reglementare privind obligativitatea înregistrării lucrătorilor sezonieri, măsură care ar trebui să reducă fenomenul muncii la negru.
Potrivit agenţiei de presă Tanjug, începând cu data de 7 ianuarie 2019 toţi muncitorii sezonieri vor trebui înregistraţi într-o bază de date naţională, iar angajatorii vor fi nevoiţi să achite lucrătorilor sezonieri impozitele şi contribuţiile la stat.
Sistemul electronic pentru înregistrarea sezonierilor va deschide porţile, în primul rând, pentru lucrătorii din domeniul agriculturii, iar în cazul în care sistemul va funcţiona corect, aceasta se va extinde şi în turism şi construcţii. Conform estimărilor oficiale, prin înregistrarea a circa 80.000 de lucrători sezonieri, veniturile bugetare vor creşte cu 15 milioane de euro şi se va micşora "zona cenuşie" din agricultură, căreia aparţin 95 la sută din lucrătorii la negru.
Conform legii actuale, angajatorii din Serbia poot angaja lucrători sezonieri pentru cel mult 180 de zile, iar orarul de muncă nu poate depăşi 12 ore pe zi. De asemenea, cei care lucrează mai mult de 8 ore pe zi, vor dispune de o pauză obligatorie, de cel puţin 30 de minute. De obicei, pentru muncile sezoniere, angajatorii sârbi solicită personal necalificat pe post de lucrători în depozite frigorifice, culegători de fructe şi legume sau ospătari.