Adama
Vinasa Rompak

Reportaj Agroinfo: Dr. Mihai Petcu își construiește o fabrică de produse lactate

Publicat: 28 iunie 2015 - 10:30
3 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dr. Mihai Petcu are o reputație solidă în lumea fermierilor. Cu doctorat în medicină veterinară, se ocupă de 50 de ani de creșterea vacilor de lapte. Este loial aceleiași rase, Holstein, alb cu negru, pe care o consideră profitabilă și rezistentă. Fermierul  a împlinit 71 de ani, dar are planuri de afaceri. Construiește o fabrică.

Colecție de 3.000 de creioane

Dr.Petcu și-a construit ferma de vaci de lapte cu mai bine de 40 de ani în urmă în localitatea Pantelimon, la doar câțiva kilometri distanță de București. Este locul în care a copilărit și unde i-a rămas casa părintească. Pentru fermier, părinții sunt ca o icoană a amintirilor. Deși nu s-ar spune, dacă ne gândim la mâna fermă cu care-și conduce afacerea, dr.Mihai Petcu este un nostalgic. Tata s-a întors din prizonierat, din Siberia, cu un creion. În biroul meu am 3.000 de creioane strânse în memoria lui. În albumul de fotografii păstrează secvențele sepia cu părinții lui și o sumedenie de povești din copilărie pe care banda memoriei nu le-a șters.

creioane_b

Cred că sunt puțini cei care nu știu că dr. Petcu a primit o distincție de la Nicolae Ceaușescu, Meritul agricol, și că păstrează, fără să-i fie teamă că va fi judecat, carnetul de membru PCR. Fermierul nu s-a ocupat de altceva decât de creșterea vacilor de lapte. Are studii de doctorat în medicină veterinară, dar este licențiat și-n economie agrară.
Ferma din Pantelimon se întinde pe 35 de ha din 60 câte are în proprietate. Dr. Petcu a cumpărat 4 ha și de la cunoscutul actor Colea Răutu. Un milion  de lei (lei vechi n.r.) era hectarul pe vremea aia, spune fermierul.

dr.petcu-cu-colea-rautu_b

Fabrică de produse lactate și un singur proiect european

Din 40 de ferme construite în jurul capitalei, a mai rămas doar ferma de elită a doctorului Petcu. Are 300 de vaci cu lapte și 400 de capete de tineret taurin. Anul trecut, pe cap de animal a primit subvenții de 400 de lei, iar anul acesta se bazează și pe sprijinul cuplat de 250 de euro/cap de animal pentru primele 250 de capete. O să fac curățenie în fermă. Anul ăsta vând 70 de juninci gestante și la anul, altele 100. Prețul pe junincă este 1.500-2.000 de euro. Fermierii tineri pot urma modelul dr. Petcu. Am arătat cum se pleacă de la 4.500 litri/vacă/an la vacile aduse din Danemarca și se ajunge la 10.000 de litri.

fabrica-de-lapte_b

Dr. Petcu a accesat o singură dată bani europeni. Am primit 400.000 de euro cu care am cumpărat o mașină de încărcat furaje, o moară pentru tocat furaje, o remorcă de cărat furajele din câmp și un tractor. Nu a mai aplicat deși are în derulare un proiect, o fabrică de prelucrarea a laptelui.
În toată lumea asta, fabricile de lapte sunt ale crescătorilor de vaci și se întoarce profitul. O să fabricăm produse naturale, nu slănină românească din carcasă mexicană.  Proiectul e la faza de finisare și dotare cu linie tehnologică.

vaci-dr.petcu_b


’’Taica Tereza” și sfânta treime: apă, aer și mâncare

Fermierul are un laitmotiv. Așa cum există-n cer Sfânta Treime, este și pe pământ: apă, aer și mâncare. Fără cele trei elemente viața dispare. Puțini știu că fermierul are în birou un biblioraft în care sunt acțiunile, cum s-ar spune într-o multinațională, de responsabilitate socială.  Dr. Petcu caută acum orfani care au împlinit 18 ani și pe care să-i angajeze în fermă. Cu masă, casă și salariu. Chiar unul dintre cei trei medici veterinari care se ocupă de animale e o fată crescută la casa de copii, dar care a avut ambiția de a termina USAMV București. Are 1,50 înălțime și-și pune scăunelul când trebuie să consulte vacile, spune dr. Petcu. Anul trecut, ferma a avut un profit de 2 milioane de lei. Așa că dr. Petcu a făcut și acțiuni caritabile.
Taica Tereza a dat două vaci unei case de copii din Târgu Jiu. Le-a plătit Luxemburg, dar când vacile au ajuns acolo, am fost sunat că nu mai dau un gram de lapte. Le-am trimis la abator și le-am dat alte două vaci. Taica Tereza a pierdut jumătate din bani. Tot taica Tereza a vândut 54 de apartamente, țineți-vă răsuflarea, cu 200 de dolari apartamentul cu două camere și 300 de dolari apartamentul cu 3 camere.

dr.petcu-si-albumul_b

Fermierul are și câteva of-uri. Negustorii care și-au făcut ferme de bovine  doar ca să câștige bani, fără să le pese de animale. Reducerea consumului de lapte, câte un litru pe săptămână beau orășenii. De la anul vindem laptele cu câte o lumânare. Vilele care flanchează ferma și ai căror proprietari reclamă mereu că miroase a gunoi de grajd. Și un alt of, tinerii medici veterinari: 90% sunt cucoane care se ocupă de câini, pisici și papagali, spune dr. Petcu.

Vizualizat: 7512 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Propunere MADR: Subvenții mai mari pentru crescătorii de vaci de lapte din zonele defavorizate

Propunere MADR: Subvenții mai mari pentru crescătorii de vaci de lapte din zonele defavorizate

Ministerul Agriculturii a postat pe pagina sa oficială, miercuri, 10 iunie, un proiect de act normativ prin care cere Guvernului să aprobe suplimentarea fondurilor destinate crescătorilor de vaci de lapte din zonele defavorizate.

Protest cu tractoare şi vaci în faţa Parlamentului European, în ultima zi de cotă. Ce cer producătorii de lapte din UE ?

Protest cu tractoare şi vaci în faţa Parlamentului European, în ultima zi de cotă. Ce cer producătorii de lapte din UE ?

Producători de lapte din treisprezece state UE au protestat, în 31 martie 2015, în faţa Parlamentului European, la Bruxelles, împotriva eliminării cotelor de lapte începând cu 1 aprilie 2015.

AGROSTAR: Peste 60% din fermele de vaci vor dispărea, după 1 aprilie

AGROSTAR: Peste 60% din fermele de vaci vor dispărea, după 1 aprilie

Federația AGROSTAR estimează că peste 60% din fermele de vaci vor dispărea, după 1 aprilie, când va fi eliminată cota de lapte la nivelul Uniunii Europene. 

Crescători de vaci cu lapte din Bihor vor să-şi facă o cooperativă pentru a cumpăra o fabrică de procesare

Crescători de vaci cu lapte din Bihor vor să-şi facă o cooperativă pentru a cumpăra o fabrică de procesare

Mai mulţi crescători de vaci cu lapte din judeţul Bihor vor să înfiinţeze o cooperativă, pentru a-şi putea achiziţiona o fabrică de procesare a laptelui, a declarat Nicolae Hodişan, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bihor. 

Alte articole in aceasta categorie

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
patru
|
07. 08, 2015. Wednesday 18:01

cred ca experianta profesionala ar trebuii valorificata sub forma unui serial la viata satului , avand in vedere ca o vaca este o uzina complexa nu doar un animal . atit anatomia cat si fiziologia acestei minuni .

2.
AdminLS
|
06. 29, 2015. Monday 11:03
Comentariu editorial

Dr.Petcu consideră că a construit și-n vremea comuniștilor, atât de mult suflet a pus și într-o fermă care nu era proprietatea lui. Cu atât mai mult se simte pasiunea lui pentru creșterea vacilor. Vă așteptăm în continuare opiniile.

1.
Florentina12
|
06. 29, 2015. Monday 09:26

"Dr.Petcu și-a construit ferma de vaci de lapte cu mai bine de 40 de ani în urmă în localitatea Pantelimon, la doar câțiva kilometri distanță de București"
Sa intelegem ca la inceputul anilor 70 dr Petcu isi construia ferma de vaci la doar cativa kilometri distanta de Bucuresti? In plin comunism? Ori avem toti memoria scurta ori cineva ne ia de prosti... Cati ani aveti doamna Liliana Sime? Intrebati-i va rog pe parintii dumneavoastra de ce nu si-au intemeiat si ei ferme sau fabrici cand se construia comunismul in zbor. Inteleg dorinta drului Petcu de a legitima, ceea ce, in ultima instanta a fost insusirea unei afaceri care nu-i apartinea, ci ii apartinea statului roman - se cheama furt, si aceste false amintiri nu pot schimba realitatea.

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii