Subvențiile acordate fermierilor români NU trebuie impozitate! Există lege în România, Codul fiscal, care spune clar că subvențiile sau ajutoarele NU se impozitează. Paradoxal, Fiscul respectă legea doar pentru o parte dintre fermierii români. O altă parte este forțată să plătească un impozit de 16% din valoarea subvenției!
16% dintr-o subvenție pe suprafață de 160 de euro/ha, am luat o valoare medie a subvenției, înseamnă cca 26 de euro la fiecare hectar, bani care ar intra ilegal în buzunarul statului.
Subvențiile nu sunt impozitate pentru fermierii persoane fizice și pentru microîntreprinderi. Noi, fermierii persoane juridice, plătim un impozit pe subvenții de 16%. Ce situație avem? Ai solicitat din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală n.r.) 50% din prețul unui tractor, suma nu este impozitată pentru că este consdierată o subvenție, un ajutor. Deci, în contablitate se scoate de la impozitul pe profit.
Subvenția pe suprafață se consideră venit și este impozitată cu 16%. Subvenția pe suprafață intră la profitul impozabil. Ne-au obligat să le înregistrăm la veniturile totale, care sunt supuse impozitului. La microîntreprinderi și la persoane fizice intră la excepții, spune fermierul Daniel Ciobanu, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Cum este în lege? Ce spune Codul fiscal? Am luat Codul fiscal actualizat în aprilie 2016.
Articolul 62 Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la organizaţii neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane.
Mergem și mai adânc în subiect, nu ne mulțumim cu exprimarea generală, și accesăm normele metodologice pentru aplicarea acestui articol de lege, să vedem dacă este specificat clar că subvențiile din agricultură nu sunt supuse impozitului. Iată ce descoperim!
Potrivit prevederilor art. 62 lit. a) din Codul fiscal, în categoria veniturilor neimpozabile se cuprind și formele de sprijin cu destinație specială acordate din bugetul de stat și din fonduri externe nerambursabile în conformitate cu legislația internă și reglementările europene, de exemplu:
a) forme de sprijin acordate producătorilor agricoli din sectorul vegetal sub forma schemelor de plăți directe și ajutoarelor naționale tranzitorii în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015 - 2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările și completările ulterioare;
b) ajutoare de stat și forme de sprijin acordate fermierilor din sectorul zootehnic potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările ulterioare, și Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2015, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 104/2015, cu modificările și completările ulterioare;
c) sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene nr. C(2015) 3.508 din mai 2015, de aprobare a Programului de Dezvoltare Rurală al României pentru sprijin din Fondul European Agricol pentru dezvoltare rurală;
d) forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operațional pentru Pescuit 2007 - 2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2007) 6.664 din 14 decembrie 2007 și Programului Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 - 2020, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2015) 8416 din 25 noiembrie 2015.
Practic, subvențiile sunt înregistrate în contabilitate ca venituri, dar ATENȚIE sunt venituri neimpozabile.
Achim Irimescu, actualul ministru al agriculturii, cu experiență la Bruxelles, s-a mirat când i-au spus fermierii că sunt forțați să plătească impozit pe subvențiile europene. Șeful de la Agricultură a declarat răspicat că este o ilegalitate!
Total incorect! Subvențiile europene este clar în legislație: nu sunt impozabile! Am discutat cu domnul Laurențiu Baciu și domnul deputat Nini Săpunaru și cu ministrul Finanțelor și trebuie clar să rezolvăm această problemă. Subvențiile europene nu sunt impozabile sub nicio formă, spune ministrul agriculturii.
Potrivit Codului fiscal în vigoare, cu ultimele actualizări din aprilie 2016, nu doar subvențiile plătite din fondurile europene, din banii veniți de la Comisia Europeană nu sunt supuse impozitului, și subvențiile plătite din bugetul de stat nu trebuie impozitate.