Registrul Genealogic al Rasei Țurcană a dezbinat crescătorii de ovine. Până anul acesta, Asociația Păstorul din Arad deținea monopolul. Cel mai ortoman fermier nu s-a lăsat până nu a obținut și el un Registru Genealogic tot pentru rasa țurcană.
Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia din Hunedoara și stăpânul unei turme de vreo 25.000 de capete a obținut, în urmă cu aproape două luni, acreditare de la Agenția Națională de Zootehnie pentru Registrul Genealogic al Rasei Țurcană. Fermierul susține că îndeplinește condițiile pentru a deține o Carte de rasă și din moment ce legea îi dă dreptul nu vede un alt obstacol.
M-am simțit împușcat în aripă când am auzit că s-a dat acreditare pentru încă un Registru Genealogic. Cum să fie două Registre în România pe aceeași rasă de ovine?! spune supărat Nicolae Cioranu, președintele Asociației Păstorul din Arad și președintele Federației Romovis.
Se pot ivi situații în care două oi să figureze cu același număr de identificare, în două Registre Genealogice diferite. Este la fel cum ai fura CNP-ul unei persoane, acuză și Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Romovis. Asociația Păstorul din Arad a încercat să-l determine pe ministrul Agriculturii să retragă această acreditare pe motiv că Asociația lui Andreșoi nu ar îndeplini toate condițiile. Conducerea Asociației Păstorul, veterana Registrului Genealogic pentru țurcană, a bătut, așadar, la ușa lui Daniel Constantin. La discuții a fost prezent și secretarul de stat Daniel Botănoiu.
Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis
Ministrul m-a întrebat: este ilegal sau este imoral? I-am răspuns că este imoral să se dea acreditare pentru încă un Registru genealogic. Ministrul l-a întrebat pe Botănoiu dacă a fost dată acreditarea. Secretarul de stat i-a confirmat. Am lăsat la Minister un memoriu, știe și Corpul de Control al ministrului, spune Cioranu.
Degeaba lăsăm adrese și memorii dacă nu ni se răspunde în scris. Cu răspunsul scris al Ministerului Agriculturii mergem la un avocat, să ni-l interpreteze și acționăm în judecată Agenția Națională de Zootehnie, este de părere Gheorghe Buda, liderul crescătorilor de ovine din Maramureș.
Directorul Neață din Ministerul Agriculturii mi-a zis clar că nu-i retrage lui Andreșoi acreditarea. Asta s-a dat pe sub masă și în scopul spălării banilor. Asta e părerea mea, acuză Nicolae Țap, vicepreședintele Federației Romovis.
Liderii oierilor recunosc că a fost posibilă obținerea acreditării pentru că oierii nu sunt uniți. Sunt scindați în mai multe asociații mărunte, apărute peste noapte, afiliate la rândul lor la mai multe federații. Fiecare vrea câte o asociație, câte o federație, să strângă cotizațiile și să elibereze adeverințele de care fermierii au nevoie la APIA dacă vor să-și încaseze subvențiile. În ritmul acesta, este greu să demonstreze o federație că are reprezentativitate națională. Consiliul Director al Federației Romovis s-a decis să aștearnă pe hârtie care este numărul de membri pe care-l are organizația și câte animale dețin aceștia. Abia după ce Consiliul va trage linie, va vedea dacă, într-adevăr, poate să spună că organizația este o voce.
Ministrul Daniel Constantin mi-a spus la o întâlnire: noi la Minister suntem 70, voi sunteți 70.000. De ce nu vă organizați? spune fermierul Gheorghe Buda.
Registrul Genealogic este o miză importantă pentru obținerea sprijinului cuplat. Ca să încaseze sprijinul financiar de la Comisia Europeană, fermierii trebuie să facă dovada că au animalele înscrise în Registrul Genealogic al rasei.