NU VINDEȚI PĂMÂNTUL. Pământul românesc s-a vândut cu hectarul, acum se vând ferme întregi unor cetățeni străini. Potrivit publicației Economica, din topul de latifundiari ai României, șapte locuri din primele 10 sunt adjudecate de fonduri de investiții străine sau cetățeni străini.
Cine sunt latifundiari străini ai României? Economica susține că a făcut acest clasament pe baza unor informații furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), dar suprafețele de teren exploatate le-a stabilit în baza unor date oferite de alte surse, Agenția Domeniilor Statului, primării locale, pentru că APIA a insistat că acest tip de informații sunt confidențiale. Așadar, din cei clasați pe primele 10 locuri, 7 ar fi companii cu capital străin:
Agrinatura SRL, deținută indirect de fondul american de investiţii Paine & Partners, 18.200 ha
Zimbrul SA care ar fi deținută de Nutre Farming SRL, parte a grupului portughez Nutre, 25.200 ha
Emiliana West Rom SRL, proprietatea italianului Luciano Martini, 12.000 ha
Maria Trading SRL, proprietatea unor cetăţeni libanezi, 12.000 ha
Campo D'Oro, administrată de un italian, 6-7.000 ha
Cross Wind SRL, parte dintr-un grup danez 19.290 ha teren şi 7.200 ha pădure. (sursă clasament Economica.net)
Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence - Sistem de Informaţii pe Securitate Alimentară (SISA) prezentat de Mădălina Neacşu, preşedintele fondator al acestei organizaţii, românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30% din suprafaţa de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare.
Conform rapoartelor notariale, există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor: italieni - 23,4%, nemţi - 15,5%, arabi - 10%, unguri - 8,2%, spanioli - 6,2%, austrieci - 6,1%, danezi - 4,5%, olandezi, greci, turci, precum şi a multinaţionalelor precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.
Aproape 70% din terenurile vândute către firme străine ajung, în realitate, la fonduri de investiţii, a declarat fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. Și nu s-a înșelat!
La ora aceasta, poate puţini dintre dumneavoastră ştiţi, şi când am auzit am rămas pur şi simplu şocat, aproape 70% din vânzările de teren către firme străine sunt fonduri de investiţii, care nu fac altceva decât speculaţii financiare cu terenul, fie dându-l în arendă, fie comercializându-l de câte ori este cazul. Nu au ce căuta fondurile de investiţii în comercializarea de terenuri! Ele trebuie să se ocupe de ceea ce se ocupă fondurile de investiţii, imobiliare de altă factură, nu terenuri, a spus Rădulescu