Italia a recunoscut că A GREȘIT! NU brânza de oaie din România e contaminată cu E.coli. Produsul în care s-a depistat E.coli nu e fabricat din lapte de oaie, informează ANSVSA. Din graba cu care italienii au aruncat pata pe toată brânza produsă în România transpare intenția de a scăpa de concurența producătorilor români.
Italia este unul dintre cei mai mari producători de brânză. Orice alt produs străin care pătrunde pe piața italiană înseamnă concurența produsului local. Italienii sunt recunoscuți ca fiind unii dintre cei mai vehemenți contestatari ai concurenței produselor din alte state membre având în vedere costurile de producție. În ultima perioadă, noi, românii am devenit destul de competenți pe toate piețele chiar dacă nu producem cantități masive. Italienii s-au legat de acest scandal cu Brădetul pentru a scăpa de o concurență care devine din ce în ce mai puternică pe piața lor.
Ei (italienii n.r.) se gândesc că acest scandal ar limita concurența din România. Să nu uităm că avem o comunitate destul de mare în Italia. Comunitatea noastră este interesată de produsele de acasă, de produsul românesc. Acest lucru este dovedit și de studiile EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară n.r.). Consumatorul își alege produsul după gustul pe care l-a avut inițial în țara de origine, declară europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru în Comisia pentru agricultură, în exclusivitate pentru Agroinfo.
După ce au declanșat un val de suspiciuni asupra produselor lactate românești, italienii au recunoscut că au greșit! NU au descoperit E.coli în brânza de oaie.
În data de 18 martie, la solicitarea ANSVSA de clarificare și de completare a informațiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), autoritățile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă inițiată în data de 16.03.2016 a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă, comunică ANSVSA.
ANSVSA a solicitat să se opereze modificarea și pe portalul SRAAF, la secțiunea accesibilă publicului. Iată ce spune ANSVSA în comunicatul trimis către media!
Notificarea de alertă, modificată în data de 18 martie și postată de autoritățile italiene doar în secțiunea SRAAF accesibilă autorităților competente din statele membre, conține un buletin de analiză, emis în data de 17.03.2016, care nu menționează informații, precum: numele producătorului; sortimentul exact de produs;Numărul lotului;Data fabricării;Data expirării.
În acest buletin de analiză parțial se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florența (Italia) în data 14.03.2016. În proba analizată au fost identificate genele verotoxigene și se lucrează pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli.
Prudența este cuvântul care trebuie să caracterizeze acțiunile pe care le întreprinde oricine, orice instituție care ar putea să afecteze un brand, o ȚARĂ, este de părere europarlamentarul Rebega.
Mai mult de atât, cred că aici este important rolul pe care-l joacă Ambasada României și Consulatele din Italia pentru consultanță din punct de vedere juridic în ceea ce privește implicarea țării într-un scandal înainte ca aceste rezultate să fie demonstrate pe trasabalitate, adaugă europarlamentarul român.