Agenția Națională de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stablit pe 15 septembrie 2015 eșantioanele de control pentru toate județele pentru campania 2015. O anumită categorie de fermieri români se află cel mai des în eșantioanele de control. Care este această categorie și din ce motiv se întâmplă așa?
Sunt fermieri români nemulțumiți că au fost selectați, de exemplu, în eșantionul de control pentru anul 2014, iar în anul următor, 2015, au căzut din nou la control. Nu este exclus ca acești fermieri să se găsească și-n eșantionul de control din anul 2016. De ce li se întâmplă acest lucru?
Alegerea fermierilor pentru controlul clasic, în teren etc. și a zonelor pentru controlul prin teledetecție este făcută de o comisie de eșantionare formată la nivel central. Potrivit APIA, agricultorii români care explotează suprafețe mari, încasează subvenții substanțiale sau care au accesat mai multe scheme de sprijin pot să fie selectați ani la rând, consecutiv, în eșantioanele de control.
Se întâmplă asta pentru că procentul de 75% din criteriul de eșantionare este reprezentat de factorii de risc: suprafețe întinse, sume mari de încasat, mai multe scheme de sprijin, parcele dispersate în mai multe unități administrativ teritoriale, etc. Așa se ajunge să fie fermieri despre care se poate spune că sunt abonați la control.
Până-n prezent, APIA ar fi finalizat controlul clasic, măsurarea parcelelor cu GPS, verificările în teren, controalele pe ecocondiționalitate și ar mai fi de încheiat controlul prin teledetecție.