Crescătorii de animale vor primi şi ei subvenţia pentru vegetal din aprilie, iar sprijinul pentru producătorii de lapte va fi suplimentat cu încă 8 milioane de euro de la bugetul naţional, le-a promis ministrul Agriculturii crescătorilor de bovine. Ce i-a convins pe aceştia să amâne protestul anunţat pentru 1 martie?
Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), s-a întâlnit pe 24 februarie cu ministrul Achim Irimescu. Frânc s-a dus la întâlnire „înarmat” cu o listă de revendicări şi cu un ultimatum din partea crescătorilor de bovine şi ovine din FCBR şi din Federaţia Oierilor de Munte: găsim soluţii sau, în caz contrar, pe 1 martie venim cu miile în faţa Guvernului!
Vedeţi aici toate revendicările crescătorilor de bovine şi de ovine: Mărţişor cu proteste! Ce îi cer crescătorii de animale ministrului Agriculturii?
Prima revendicare a FCBR şi a Federaţiei Oierilor de Munte a fost amânarea termenului de transformare a asociaţiilor în cooperative sau grupuri de producători, până la modificarea Legii 566/2004 privind cooperaţia agricolă, astfel încât asociaţiile crescătorilor de animale înfiinţate în baza OG 26/2000 să poată solicita şi anul acesta subvenţia pe pajişte în calitate de fermieri activi, precum şi o derogare pentru crescătorii de ovine pentru ca aceştia să poată încasa sprijinul cuplat în 2016 fără să aibă animalele înscrise în Registrul Genealogic.
Legat de aceste solicitări, ministrul Achim Irimescu a afirmat că este necesară consultarea Comisiei Europene pentru a vedea corespondenţa cu normele comunitare aplicabile, intenţia fiind aceea de a găsi o soluţie. Pentru aceasta ar mai trebui modificat încă o dată Ordinul 619/2015, care tocmai a fost aprobat de ministrul Agriculturii.
Referitor la plata subvenţiilor, ministrul Irimescu a promis că fermierii care au animale vor primi şi ei, tot din 8 aprilie, subvenţia pe suprafaţă. Pentru animale plăţile nu se pot face mai repede de mai-iunie, dar vom încasa sprijinul pentru vegetal, ceea ce ne ajută foarte mult, ne-a spus Iacob Boca, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine din Mureş şi vicepreşedinte al FCBR.
Potrivit lui Boca, ministrul Agriculturii le-a mai promis crescătorilor de bovine că sprijinul de 8 milioane de euro alocat pentru sectorul lapte de Comisia Europeană va fi dublat. România ar avea posibilitatea să facă acest lucru, iar şeful MADR ar fi fost de acord să suplimenteze din bugetul naţional ajutorul pentru producătorii de lapte.
Problema legislaţiei din sectorul laptelui, una dintre revendicările fermierilor, va fi rezolvată în Parlament. Boca spune că Dorel Secară a fost pe 23 februarie la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor pentru a discuta acest subiect şi o nouă întâlnire pe această temă e programată luni, 29 februarie 2016.
De asemenea, s-a decis ca ministrul Agriculturii să discute cu conducerea Ministerului Finanţelor Publice pentru a găsi o soluţie astfel încât fermierii să plătească impozitul pe norme de venit până pe 30 iunie 2016, după încasarea tuturor plăţilor directe.
A fost însă şi o solicitare pe care şeful MADR nu a acceptat-o, şi anume reintroducerea în documentele obligatorii pentru subvenţii a adeverinţei care atestă calitatea de crescător de animale din partea asociaţiilor.
Nu am anulat protestul, doar l-am amânat, subliniază Iacob Boca. Aşteptăm două, trei săptămâni, o lună, să vedem cum se mişcă lucrurile, dacă într-adevăr se întâmplă ce au promis, spune reprezentantul crescătorilor de bovine.