Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis, pe 17 mai 2016, închiderea târgurilor şi expoziţiilor de porci pe o perioadă nelimitată şi a dispus intensificarea verificărilor la Punctele de Inspecţie la Frontieră aflate în judeţele din nord-estul ţării, după ce a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii domestici în Ucraina, într-o zonă foarte apropiată de nordul României.
Pe 12 mai 2016, Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) despre apariţia unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o zonă foarte apropiată de nordul României şi al Republicii Moldova, în Hyrchychna, Dunayevetskiy, Khmel'nitskiy. ANSVSA a informat despre această situaţie factorii de decizie de la nivel guvernamental, prefecturile judeţelor aflate la graniţele de N-E ale României, în vederea convocării centrelor locale de combatere a bolilor şi a analizei resurselor materiale şi de personal, necesare unei eventuale intervenţii.
De asemenea, Autoritatea a informat asociaţiile din industria porcului despre evenimentul epidemiologic de la graniţele României şi necesitatea intensificării măsurilor de biosecuritate în exploataţiile profesionale de suine, iar toate structurile teritoriale au fost notificate despre activităţile pe care trebuie să le desfăşoare în perioada următoare, în vederea aplicării măsurilor de profilaxie nespecifică. anunţă ANSVSA.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală NU există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase, precizează ANSVSA.
Iată ce vă recomandă ANSVSA pentru a proteja porcii din exploataţii de pesta porcină africană:
- NU intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
- creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
- NU hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
- dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă NU daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
- NU scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
- NU cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
- NU folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
Veterinarii din România sunt în alertă maximă din toamna anului 2015 din cauza apariţiei pestei porcine africane în apropierea graniţelor ţării, când au fost notificate focare la Odessa şi Nicolayv (Ucraina), pe 28 octombrie 2015. Organizaţiile profesionale ale crescătorilor de porci din România au cerut ANSVSA încă de atunci măsuri intensificate de prevenire a intrării bolii pe teritoriul ţării noastre.