Pe 24 februarie 2016, Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), se întâlneşte cu ministrul Achim Irimescu. Frânc este „înarmat” cu o listă de revendicări şi cu un ultimatum din partea crescătorilor de bovine şi ovine: găsim soluţii sau, în caz contrar, pe 1 martie venim cu miile în faţa Guvernului!
FCBR şi-a unit forţele cu Federaţia Oierilor de Munte şi, spune Frânc, şi cu Sindicatul Crescătorilor de Ovine. Ce vor să obţină, împreună, de la ministrul Agriculturii?
1. Modificarea Ordinului 619/2015. Mai exact, încă o derogare pentru asociaţii ca acestea să poată solicita subvenţia pe pajişte fără să fie obligate să se transforme în cooperative sau grupuri de lucru până la apariția Legii 566 modificată, care se află în Parlament încă de anul trecut.
Mai vor, ceea ce au cerut şi anul trecut, ca asociaţiile înfiinţate în baza OG 26/2000 să fie recunsocute ca „fermier activ”. Regulamentul UE 1307/2013 (art. 4, alin. 1, lit. a,b,c, coroborate cu art. 9) ar permite acest lucru.
Tot legat de asociaţii, cer reintroducerea adeverinţei care atestă statutul de crescător de către asociațiile reprezentative.
Am muncit 10-15 ani să facem asociaţii puternice şi tu mă pui sa mă transform în cooperativă fără să-mi dai legea? Cooperativele care sunt înfiinţate pot depune cererea doar dacă au animalele în cooperativă. Câte dinastea avem? Care fermieri renunţă la animalele lor ca să le treacă pe cooperativă?, susţine Claudiu Frânc. Acesta spune că numai în judeţul Mureş ar fi în jur de 15.000 ha de pajişti pentru care asociaţiile au depus anul trecut cererea pentru subvenţie.
Ministrul Agriculturii a spus că asociaţiile de oieri nu vor modificarea Ordinului. Nu-i adevărat! Sunt câţiva oieri foarte mari care vor să pună mâna pe subvenţia pe păşuni şi să nu dea socoteală la nimeni ce fac cu banii, mai acuză preşedintele FCBR.
2. Plata imediată a subvenţiilor în luna martie 2016. FCBR cere modificarea graficului de implementare a modulelor APIA pentru plata Ajutorului Național Tranzitoriu în zootehnie (ANTZ) pentru specia bovine imediat după modulele de plată pentru sectorul vegetal.
3. Eliminarea art. 12 din Hotărârea de Guvern care stabileşte distribuirea sprijinului UE pentru producătorii de lapte şi pentru crescătorii de porci.
La articolul 12 au strecurat faptul că banii nefolosiţi de un sector se transferă celuilat sector. Ori, la vaci ne-au plafonat la 200 de tone de lapte, indiferent cât ai produs şi ai livrat, iar la porc nu este nici o plafonare şi atunci sigur că porcul va cheltui toţi banii, iar banii de la vacă vor fi tranferaţi la porc şi de acolo vor pleca la Smithfield şi în China, afirmă Claudiu Frânc.
Proiectul de HG scris de MADR are însă mai multe probleme. Beneficiarii sunt doar cei au au livrat lapte, deci nu şi vânzări directe, şi care au înregistrată producţia respectivă la Direcţia naţională de cotă în anul de cotă 2014/2015. Vă aduc aminte că atunci s-au reziliat cele mai multe contracte de către procestori şi oamenii nu au lapte înregistrat, afirmă preşedintele FCBR. O altă problemă: actul normativ nu exclude persoanele fizice dintre beneficiarii sprijinului, dar cu ce document fiscal o să justifice acestea vânzarea? Cu fila din carnetul de comercializare? „Păi atunci nu exista”, spune Frânc.
4. Implementarea în maxim o lună a modificărilor legislative în sectorul lapte, suspendate în Parlament din octombrie 2015, privind etichetarea produselor din lapte și condițiile care se impun în comerțul cu lapte.
5. Eliminarea taxei pe ambalaje. Întotdeauna când a fost o creşetere de preţ, la curent, la motorină, la orice, toate s-au răsfrânt asupra preţului la poarta fermei. Nu e treaba noastră sau a industriei alimentare. Să vadă unde sunt firmele care au luat bani pe reciclare şi nu au făcut nimic!, susţine reprezentantul crescătorilor de bovine.
6. Scutirea de la plata impozitului pe norma de venit până la plata integrală a subvenţiilor. Fermierii trebuie să plătească până pe 25 februarie impozitul pe norma de venit, dar ei n-au primit subvenţii. Finanţele le calculează majorări şi penalităţi. Fermierii cu animale vor primi subvenţiile în mai-iunie. Până în iunie, plăteşe majorări şi penalităţi? Când va depune cererea unică, îi trebuie documente că nu are datorii la bugetul de stat, cei care au primit peste 5.000 de euro, ori aduc certificat de înregistrare ca formă juridică, ori documente justificabile de la ANAF, este revoltat preşedintele FCBR.
7. Eliminarea interdicţiei de accesare simultană a Pachetului 6 pajişti din plăţile pe agromediu şi a măsurilor de agricultură ecologică din PNDR şi un sprijin de 302 euro/ha pentru Pachetul 6. Dacă accesezi Pachetul 6 pajişti, nu mai poţi accesa şi pachetul de agricultură ecologică, cu toate că acolo este cel mai important, să le deschidem în ecologic şi să îi stimulăm pe fermieri să acceseze ambele măsuri. Anul trecut, Turtoi, care era atunci la Ministerul Agriculturii, a recunoscut că a greşit cu chestia asta, dar tot n-au corectat-o, mai spune Claudiu Frânc.
8. Sprijinul cuplat pentru ovine pentru anul 2016 să facă excepţie de la înscrierea animalelor în Registrul Genealogic. Sectorul nu este pregătit pentru a desfăşura activitatea corect din punct de vedere tehnic, financiar, profesional, iar înregistrarea pe rase şi varietăţi în RNE este o catastrofă. Un program de genetică şi ameliorare a raselor de ovine forţat va duce în derizoriu şi va compromite pentru mulţi ani genetica şi ameliorarea, motivează crescătorii de ovine.