Sommet de L’Elevage este cel mai respectat forum european pe zootehnie care se organizează de 23 de ani, în fiecare an, în Masivul Central din Franța. Pentru prima oară, mioarele noastre vor fi expuse pentru fermierii din toată Europa. Fermierii români speră la un onorabil loc 1 pe podium.
Fermierii români selectează exemplare din două rase de oi care să le fie prezentate gazdelor din Franța, dar și miilor de vizitatori ai târgului: rasa țurcană bălaie și cap negru de Teleorman.
Cred că-i pentru prima oară în istorie când mioarele noastre călătoresc în Franța. Francezii au văzut oile românești la Indagra, în toamna anului trecut, și de atunci ne-au rugat să ducem câteva exemplare pentru expoziție. Voi selecta cele mai frumoae exemplare din rasa țurcană bucălaie. Toate cheltuielile cu transportul special, cu autorizarea lui, cu șederea acolo, cu închirierea boxelor, le suport din buzunarul meu. Am vorbit cu organizatorii și m-am înțeles cu ei să închiriem între 8 și 10 boxe. Doar pentru o boxă chiria este de 250 de euro. Apoi, mai sunt taxele pentru transportul în regim special, mașina în care vor fi duse oile trebuie autorizată. Dar vă promit că țurcanele noastre se întorc cu primul loc, este convins Dumitru Andreșoi, liderul fermierilor din Hunedoara. Oierul are de unde alege câteva exemplare dacă e să ne gândim că turmele lui numără undeva la 20.000 de capete.
Cap negru de Teleorman este cea de-a doua rasă care va fi expusă la Sommet de L’Elevage. Ne-am gândit să ducem 4 oi și un berbec, depinde de cât e spațiul acolo. Ne pregătim să selectăm exemplarele cu performanțe pe ascendență. Dar sunt niște probleme legate de acoperirea cheltuielilor pe care trebuie să le rezolvăm. Adică, ni s-a transmis ceva de genul: crescătorul care merge, ăla să suporte cheltuielile. Păi, nu e chiar așa, domnilor, că noi reprezentăm România. Am vorbit cu conducerea GAL Teleorman (Grupul de Acțiune Locală n.r.) să ne sprijine financiar, am vorbit cu Direcția Sanitar Veterinară să ne ajute. O să vedem ce rezolvăm. Este pentru prima oară când vrem să ducem câteva exemplare la o expoziție internațională. În 2011, am participat la o conferință în Zaragoza, Spania, dar am prezentat doar un filmuleț despre cap negru de Teleorman, spune Ruxandra Joițoiu, președinta Asociației Crescătorilor de Ovine, rasa Cap Negru de Teleorman.
Spectaculosul eveniment se bucură de o participare a elitei fermierilor europeni și se va ține în perioada 7-9 octombrie, în localitatea Clermont Ferrand din Masivul Central. Prima ediție a fost organizată în 1992 și au participat 135 de expozanți. A pornit ca un târg creat de crescătorii de animale pentru crescătorii de animale, spune Roger Blanc, organizatorul evenimentului. De la an la an, numărul expozanților a crescut cu aproximativ 11%-15%. Astfel, în 2014, la târg au fost prezenți 1.300 de expozanți, iar numărul fermierilor care au vizitat cele 17 ha de expoziții a atins cifra uriașă de 4 milioane. Au expus 1.100 de crescători și 1.300 de întreprinderi și au fost înregistrați 3.974 de vizitatori din 70 de țări. Sunt pregătite pentru expoziții și concursuri în care vor fi înscrise 750 de bovine de carne, 550 de bovine de lapte, 400 de ovine și caprine și 300 de cabaline.
Anul acesta, România va fi invitata de onoare a forumului.