SUTE DE EURO PE CAP DE ANIMAL! Ca să luaţi aceşti bani de la APIA, una dintre condiţii este să aveţi animalele înscrise în Registrul Genealogic al rasei. Cum puteţi face acest lucru?
Crescătorii de vaci pot solicita numai în luna septembrie a fiecărui an înscrierea animalelor în Registrul Genealogic (RG) al rasei, informează Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” Tip Simmental, acrreditată pentru conducerea RG la Bălțata Românească.
Pentru a putea înscrie animalele în Registrul Genealogic al rasei, fermierii trebuie să se adreseze asociaţiilor acreditate pentru efectuarea Controlului Oficial al Performanţelor la lapte/carne (COP) din judeţul de reşedinţă şi să îndeplinească următoarele condiţii:
- Toate animalele să fie individualizate cu crotalii şi înregistrate în SNIA, conform reglementărilor legale. Viţeii nou născuţi trebuie crotaliaţi şi înregistraţi în SNIA în maxim 20 de zile de la naşterea lor!
- Metodele de reproducţie folosite în fermă să fie: însămânţarea artificială, monta naturală autorizată sau transferul de embrioni. Montele naturale autorizate şi inseminarea artificială se fac cu tauri de reproducţie din secţiunea principală a RG. De asemenea fermierii trebuie să solicite buletinul de însămânţare, precum şi paietele folosite de la operatorii însămânţători autorizaţi;
- Fermierul permite efectuarea COP la întreg efectivul de animale din fermă, conform planificării Asociaţiei de COP. Nu se acceptă înscrierea parţială a animalelor în RG!
- Mulsul trebuie să fie mecanic (aparat/sală de muls);
- Fermierul trebuie să deţină registru de fermă cu evidenţa la zi a tuturor animalelor.
Documentele necesare pentru înscrierea animalelor în RG
- Cerere tip care se solicită de la asociaţiile acreditate pentru COP;
- Adeverinţă de la medicul veterinar că ferma este indemnă de boli infecto-contagioase sau clinic sănătoasă;
- Tabel cu toate animalele, completat pe rase şi vizat de Oficiul Judeţean în Zootehnie;
- Copie carte de identitate a proprietarului exploataţiei;
- Copie CUI, pentru persoane juridice, respectiv atestat de producător, în cazul persoanelor fizice;
- Copie după paşapoartele animalelor şi certificate de origine, după caz.
AGROINFO vă spune care sunt ASOCIAŢIILE ACREDITATE de Agenţia Naţională pentru Zootehnie pentru EFECTUAREA COP la BOVINE.