Șeful ANSVSA a semnat chiar astăzi o adresă pentru convocarea Consiliului Consultativ pe tema vaccinării rumegătoarelor împotriva blue tongue, boala limbii albastre. Costurile programului de vaccinare vor fi suportate din fonduri europene și de la bugetul de stat.
10.2 milioane de euro pentru cumpărarea produsului biologic provin din fonduri europene, iar cheltuielile generate de manoperă vor fi suportate de la bugetul de stat. Recomandarea specialiștilor, a Comisiei Europene, este să procedăm cum a făcut Germania. Rumegătoarele din această țară au fost vaccinate trei ani, consecutiv, și nemții au scăpat de boala limbii albastre. Trebuie menționat că maladia nu este contagioasă, nu se transmite de la animal la animal și nici de la animal la om. Dar produce pagube în ferme și împiedică exportarea animalelor vii. Noi, românii, așa am făcut și în 2006 când a fost lansat programul de vaccinare a porcilor împotriva pestei porcine. Încăpățânarea unor fermieri a fost înfrântă. Li s-a explicat că vaccinul nu are nicio consecință asupra calității cărnii. Noi, din 2006, nu am mai avut probleme cu pesta porcină. Ca toți fermierii să înțeleagă care sunt beneficiile vaccinului și că nu există riscul de remanență, chiar azi (miercuri, 8 aprilie, n.r.) am dat un termen, până pe 14 aprilie, să stabilim o dată când se va ține Consiliul Consultativ la care să participe crescătorii de animale, să discutăm despre programul de vaccinare. Am invitat un specialist în materie de produse biologice care le va explica ce înseamnă acest vaccin, spune Dumitru Băiculescu, președintele ANSVSA.
Vor fi vaccinate animalele din exploatațiile comerciale de bovine și ovine și cele din exploatațiile comerciale de bovine de tip A. Președintele ANSVSA apreciază că programul va demara undeva în toamnă.