Pe piaţă cererile sunt diferite, adică avem doi stăpâni: cultivatorii şi consumatorii; cultivatorii au anumite pretenţii, consumatorii altele.
"De regulă, nu prea coincid cerinţele: cultivatorii cer hibrizi şi soiuri foarte productive, cu rezistenţă la păstrare, rezistenţă genetică la boli şi dăunători, la stres, iar consumatorii vor legume tradiţionale, zemoase şi gustoase, dar care sunt ceva mai sensibile şi cu producţie mai mică.
Există această contradicţie, încercăm să rezovăm aceste cerinţe, încercăm prin munca noastră să obţinem creaţii şi productive, dar şi cu aromă şi rezistenţă genetică, să împletim cerinţele producătorului şi ale consumatorilor”, ne-a declarat dr. ing. Costel Vînătoru, şeful laboratorului de Ameliorarea Plantelor şi Producere de Seminţe din cadrul Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.
E nevoie de fonduri pentru cercetare
Dar în acelaşi timp, - susţine omul de ştiinţă buzoian - ar trebui şi acolo sus, la Ministerul Agriculturii, să se înţeleagă că este nevoie de cercetare şi că trebuie să investească şi ceva bani în acest domeniu al progresului pentru a menţine soiurile tradiţionale şi a crea altele, a elabora tehnologiile de cultură şi a veni în sprijinul cultivatorilor şi consumatorilor.
„Avem nevoie de fonduri de cercetare, aceste creaţii pot dispărea, se pot pierde cu uşurinţă, pot fi luate de companiile străine – să nu mai vorbesc de cultivatori sau de samsarii care şi-au făcut firme, au pus mâna pe soiurile tradiţionale şi acum le comercializează, neştiind ceea ce înseamnă selecţia coservativă, programul de ameliorare, cunoaşterea caracteristicilor fiecărui cultivar, aşa cum a fost făcut de autor.
De asemenea, MADR trebuie să înţeleagă să aloce fonduri pentru protejarea patrimoniului genetic şi pentru protejarea lui, în primul rând pentru că e o investiţie permanentă, e o resursă pe care o dacă o pierdem ne va costa destul de mult. Din păcate, cu tristeţe spun, s-au pierdut multe creaţii biologice, fie definitiv, fie au fost scoase din ţară, fie că au ajuns în mâna unor oameni care nu ştiu ce însemnă actul de cercetare şi conservare a unor creaţii biologice. Trebuie să intrăm în normalitate”, opinează cercetătorul buzoian.
Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne părerea ta!