Adama
Vinasa Rompak

Platanii din Oradea atacaţi de „Tigrul Platanilor”

Publicat: 16 septembrie 2011 - 15:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În urma controalelor efectuate de către inspectorii Poliţiei Fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor  în parcurile şi spaţiile verzi din municipiul Oradea, în vederea monitorizării anumitor organisme de dăunare, a fost depistat şi identificat la platan în parcul Universităţii Oradea dăunătorul Corythucha ciliata (tigrul platanului).

Dăunătorul a fost semnalat pe platoul din parcul Universităţii Oradea şi identificat în laboratorul de protecţia plantelor din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor şi confirmat de către Laboratorul Central Fitosanitar Bucureşti. Dăunătorul fiind  încadrat în încrengătura: Artropoda, clasa: Insecta, ordinul: Hemiptera, subordinul: Heteroptera, familia: Tigridae, genul: Corythucha, specia: Corythucha ciliata. Adulţii şi nimfele trăiesc pe partea inferioară a frunzelor hrănindu-se cu seva celulară a acestora, pe partea superioară a frunzelor producând o decolorare pronunţată. Frunzele puternic infestate au o fotosinteză redusă, se decolorează şi se ofilesc.

Pe lângă afecţiunile fiziologice cauzate arborelui, dejecţiile acestui dăunător produc degradarea spaţiilor verzi precum şi a obiectelor amplasate sub coroana acestuia iar în  contact cu pielea umană cauzează iritaţii. În verile secetoase prezenţa acestui dăunător este în număr foarte mare.

Tigrul platanului nu a produs pagube însemnate în România, acesta nu a fost menţionat nici în cărţile de specialitate ca fiind prezent pe teritoriul ţării noastre, el figurând doar în lucrarea “Analele Banatului” (Ştiinţele Naturii Vol.II, depistat de Bella Kiss în anul 1990 la Timişoara). Din această cauză în România nu există substanţe chimice de sinteză omologate pentru combaterea lui.

Recomandări:   
Pe această cale se doreşte ca producătorii şi distribuitorii de produse pentru protecţia plantelor să facă demersuri pentru omologarea de substanţe chimice recomandate pentru combaterea dăunătorului Corythucha ciliata.

Drept urmare până la apariţia substanţelor omologate se recomandă luarea măsurilor de igienizare a spaţiilor verzi din zona platanilor, adunarea şi arderea frunzelor infestate, în vederea reducerii rezervei biologice pentru anul viitor.
sursa: comunicat de presă DADR Bihor

Vizualizat: 3367 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 15 – 21 Septembrie 2011

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 15 – 21 Septembrie 2011

Caracteristici meteorologice
Prima parte a perioadei se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul intervalului, regimul termic al aerului va deveni normal, pe întreg teritoriul agricol.

Mărul

Mărul "discordiei"

Descentralizarea de către Consiliul Judeţean Sălaj către primării a programului de acordare a merelor pentru elevi a fost contestată joi de către directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Sălaj, Virgil Ţurcaş, în cadrul unei întâlniri de lucru a filialei Sălaj a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), la care a fost prezent şi Tiberiu Marc, preşedintele CJ.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii