Premierul Dacian Cioloş se întâlneşte joi, 23 iunie 2016, cu o delegaţie a reprezentanţilor cooperativelor agricole din România, condusă de Mircea Ciurea, membru fondator al Cooperativei Agricole Someş Arieş, prima cooperativă agricolă a crescătorilor de vaci cu lapte înfiinţată în zona Transilvaniei după 1989.
Întâlnirea a fost anunţată şi de premierul Dacian Cioloş, pe pagina sa oficială de Facebook, unde şi-a prezentat agenda săptămânală: Joi, 23 iunie, ora 9.30 - Întâlnire cu Mircea Ciurea, membru fondator al primei cooperative agricole a crescătorilor de vaci cu lapte înfiinţată după Revoluție în zona Transilvaniei, a scris Cioloş.
Din delegaţia care se va întâlni joi dimineaţă cu prim-ministrul României fac parte Viorel Hapenciuc şi Adriana Szekely, de la Cooperativa TimLact Agro, jud. Timiş, Aurel Stan – Cooperativa Agricolă Arieşul Apuseni, jud. Alba, Varga Ladislau – Cooperativa Târnava Mare, jud. Harghita şi Mircea Ciurea şi Dan Ţandea – Cooperativa Agricolă Someş Arieş, jud. Cluj.
Ciurea recunoaşte că a mizat atât pe faptul că îl cunoştea personal pe actualul prim-ministru, din 2012, când acesta, pe vremea aceea comisar european pentru Agricultură, a fost în vizită în ferma sa de vaci din Gherla, jud. Cluj, precum şi pe faptul că ştia că Cioloş are o slăbiciune legată de cooperativele agricole, acesta fiind un proiect pe care l-a susţinut încă de când era ministru al Agriculturii. Aşa că, nemulţumit de promisiuni fără nici o rezolvare, Ciurea l-a sunat pe Cioloş să-i ceară o întâlnire pentru a discuta problemele cooperativelor. Deşi fusese avertizat că actualul premier s-a schimbat, nu mai e omul pe care îl ştiai, Ciurea a fost plăcut surprins să constate că răspunsul lui Cioloş a venit rapid şi afirmativ.
Problemele cooperativelor sunt multe şi aşteaptă soluţii de foarte multă vreme. Au fost discutate şi cu ministrul Agriculturii, însă fără vreun rezultat până acum, iar proiectul pentru noua lege a cooperaţiei stă de aproape doi ani în Parlament.
O să mergem cu date concrete şi cu argumente. Dacă nici aşa nu rezolvăm ceva, atunci nu mai putem face nimic în ţara asta. Mă gândesc că totuşi fiind prim-ministru, poţi să rezolvi nişte lucruri dacă vrei, poţi să vii cu nişte ordonanţe, poţi să vii cu nişte propuneri. Nu cred că o să se rezolve ceva pe loc, dar este o poartă deschisă, a declarat Ciurea, pentru Agroinfo, referitor la ce motivaţii şi speranţe are legate de întâlnirea pe care i-a solicita-o premierului.
Cerem şi să nu se schimbe ministrul Agriculturii până nu se finalizează acordarea subvenţiilor!
S-a prelungit perioada de plăţi până pe 15 octombrie. Mai e şi moţiunea de cenzură pentru ministrul Agriculturii. Oamenii care nu şi-au primit subvenţiile deja nu mai rezistă. Probabil o să înceapă plăţile pentru zootehnie cum au început şi la vegetal, într-un ritm scăzut, pentru cei mai mici, ca să spună că totuşi au început. Şi mi-a venit ideea că dacă îl schimbă pe actualul ministru, până numeşte un alt ministru, până îşi intră în rol, se amână şi mai mult plata subvenţiilor, deci numai de pierdut o să avem. În ideea asta, am zis să facem o scrisoare către secretariatul Guvernului în care să cerem să nu se schimbe ministrul până nu se finalizează acordarea subvenţiilor, ne-a mai spus Mircea Ciurea.
Mircea Ciurea şi-a vândut vacile
Ciurea şi-a vândut vacile, în această primăvară, dar a rămas totuşi ataşat de acest sector şi spune că va ajuta în continuare atât cât va putea. Am contribuit la cooperativă, am avut un rol acolo şi nu pot să stau aşa, degeaba, când văd că lucrurile merg rău. Încă mă mai implic în nişte chestii, că mă râcâie când văd ticăloşia asta. Eu tot ce am făcut am făcut din suflet şi din credinţa pentru meseria asta, că fermierii sunt oameni oropsiţi, oameni simpli care se zbat să facă ceva. Am încercat să ajut cât pot, explică Ciurea.
Susţine că a renunţat la cele peste o sută de vaci pe care le avea pentru că nu mai voia să facă muncă voluntară. Le-a dat pe datorie. Eu dacă nu fac lucrul calumea, mă enervez şi-mi fac rău şi sănătatea e mai importantă. Era greu şi cu oamenii care lucrau în fermă, care numa fuşereau.
Face însă în continuare agricultură. Lucrează în jur de 160 de hectare de teren, în arendă şi concesionat de la stat, cultivate cu floarea soarelui, grâu, soia, rapiţă. S-a orientat spre culturi cu cerere şi cu preţ stabil şi are toată producţia contractată deja. Porumb n-am pus deloc. Am floarea soarelui, pentru care am contract, am semănat orz de bere, pentru care am contract. Astea m-am orientat, m-am uitat pe bursă, pentru toate este cerere, preţurile sunt bune, anul trecut am avut orzoaică de bere şi am primit 78 de bani pe kilogram, încărcată direct din combină. Mă orientez în funcţie de cere piaţa, explică Ciurea.
(sursa foto: Facebook)