Pentru a nu mai depinde atât de mult de traderi, dar şi pentru a-şi integra mai uşor producţia, cel mai cunoscut fermier din judeţul Arad a constuit o moară de grâu din fonduri proprii şi foarte curând o va pune în funcţiune.
„Am un grâu de calitate foarte bună. Nu am dat nimic pe piaţă. Se oferă un preţ de ferească Dumnezeu. Nici nu intră în discuţie să vând cu 52-53 de bani pe kilogram, un grâu de panificaţie cu peste 14% proteină, cu un conţinut de gluten între 29 şi 32%”, a declarat Dimitie Muscă, pentru AGROINFO.
Nu are nici un interes să vândă, mai ales că este pe punctul de a finaliza construcţia unei mori de grâu. „Lucrările sunt destul de avansate. Acum o instalăm. Vrem să integrăm producţia şi pe acest segment. Să facem făină pentru consum. Moara are o capacitate de măcinare a grâului de 50 de tone în 24 de ore. Până la Crăciun o vom pune în funcţiune”, susţine directorul Combinatului Agroindustrial Curtici.
Investiţia l-a costat 250 mii de euro, fără a accesa însă fonduri eruopene, doar din încasările societăţii pe care o conduce. A decis să construiască această moară pentru a nu mai depinde atât de mult de traderii de cereale. „România importă făină de peste tot şi mai ales din Ungaria.Zeci de camioane trec zilnic graniţa, încărcate cu pâine refrigerată pe care apoi o coacem la noi în ţară. Este o nebunie ce se întâmplă. Dacă va merge bine această afacere, mă gândesc să construiesc şi o moară de mălai”, ne-a mărturisit inginerul agronom.
În total, anul acesta, CAI Curtici a investit 1,2 milioane de euro. Pe lângă suma alocată proiectului cu moara, au fost achiziţionate o combină Claas, un tractor Fendt cu plug, un incinerator pentru abator şi alte echipamente pentru activitatea din unitatea de procesare a cărnii.