Mai mult de o treime dintre întreprinzătorii care deţin exploataţii agricole şi beneficiază de finanţare nerambursabilă pentru dezvoltarea afacerii sunt femei, potrivit declaraţiilor preşedintelui filialei Olt a Agrostar, Ion Păunel.
Ion Păunel a precizat că femeile au început să se implice mai mult în conducerea fermelor şi în acelaşi timp creşte numărul celor care vor să aibă o afacere proprie în agricultură.
Păunel a menţionat, pentru Agerpres, că Agrostar a consiliat în judeţul Olt peste 1.400 de persoane cu iniţiative antreprenoriale şi dintre acestea peste 350 au depus cel puţin un proiect pentru finanţare nerambursabilă în vederea sprijinirii fermelor de semi-subzistenţă sau pentru instalarea tinerilor fermieri.
Domenii de interes pentru investiţii
Dintre fermierii care au obţinut finanţare nerambursabilă peste 100 sunt femei care au deschis afaceri în legumicultură, floricultură, apicultură, ferme mixte, creşterea animalelor sau cu produse tradiţionale.
Una dintre afacerile de succes, deşi la început, este cea a Mădălinei Hristu, din comuna Giuvărăşti, care produce conserve de legume preparate tradiţional.
"Femeile sunt din ce în ce mai active şi mai implicate în conducerea fermelor. Au şi foarte multe iniţiative mai ales că au văzut că alte femei au succes. Multe dintre întreprinzătoarele din domeniul agriculturii din judeţ au sere de flori, livezi de pomi fructiferi, stupi de albine, sere de legume şi sunt interesate de prepararea conservelor de legume în mod tradiţional şi în general de produsele tradiţionale pentru că acesta este un segment de piaţă în dezvoltare", a spus Ion Păunel.
Preşedintele filialei Agrostar Olt a subliniat că au fost atrase în ultimii doi ani în judeţ fonduri nerambursabile de peste 3,5 milioane de euro prin proiectele pentru ferme de semisubzistenţă şi pentru instalarea tinerilor fermieri.