Adama
Vinasa Rompak

A dispărut sprijinul pentru zona defavorizată?!

Publicat: 11 ianuarie 2015 - 10:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Proiectul de Ordonanţă pentru aprobarea schemelor de plăţi directe 2015-2020 nu prevede acest sprijin!

Am înţeles că, din păcate, mai marii ministerului Agriculturii intenţionează să renunţe la ajutorul pentru zona defavorizată; ar fi o mare problemă pentru zonele submontane şi montane”, ne-a declarat Pavel Iovăneasă, crescător de ovine din judeţul Hunedoara şi preşedintele Asociaţiei „Retezatul-Haţeg”.

Fermierul spune că în textul unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă Guvernamentală privind ajutoarele care se acordă până în 2020, postat pe site-ul MADR, s-a decuplat sprijinul pentru zona defavorizată.

„Dacă va fi aşa, este o problemă care o să descurajeze, nu numai oierii, ci toată zootehnia din zona defavorizată, asta înseamnând depopularea zonelor, păşuni degradate şi multe altele”, a continuat Pavel Iovăneasă.

pavel-iovaneasa_b


Acesta a precizat că pentru anul 2013, ajutorul a fost de 14,75 lei pe cap de oaie, însă cât ar fi de mic, sprijinul tot bun e, suplineşte o parte din cheltuieli, mai ales că s-a instalat o iarnă foarte serioasă şi unele-s condiţiile la câmpie, iar altele-s în zonele de deal şi de munte.

N-ai animale în COP şi RG, nu iei sprijin cuplat!
În propunerea Ministerului, se elimină complet noţiunea de sprijin pentru zona defavorizată, care va fi înlocuită cu sprijinul voluntar cuplat. Însă acest ajutor se acordă doar crescătorilor care au animale înscrise în Registrul Genealogic şi cuprinse în Controlul Oficial al Performanţelor Productive, indiferent de zona lor de activitate.

Încercăm să facem o deplasare la minister, să vedem exact care-i poziţia autorităţilor şi atunci o să hotărâm ce-i de făcut; dar nu putem renunţa aşa de uşor, nu avem nimic să se dea ajutor pentru cei care fac COP, dar să nu se renunţe nici la sprijinul pentru zona defavorizată”, a mai declarat Pavel Iovăneasă. 

Vizualizat: 3426 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

PNDR 2014 - 2020 ar putea fi aprobat la finalul acestui an sau la începutul lui 2015

PNDR 2014 - 2020 ar putea fi aprobat la finalul acestui an sau la începutul lui 2015

Trimis recent la Bruxelles, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală ( PNDR) 2014 - 2020 ar putea fi aprobat de către Comisia Europeană la finalul acestui an sau la începutul anului viitor. 

Plăţi directe 2015-2020: Cine şi câţi bani va primi?

Plăţi directe 2015-2020: Cine şi câţi bani va primi?

România va acorda plăţi directe pe suprafaţă până în 2020, inclusiv. Vor primi însă bani doar fermierii activi, iar tinerii fermieri, micii agricultori, precum şi o parte dintre producătorii din sectorul vegetal şi din cel zootehnic vor primi bani în plus, prin schema de plăţi cuplate.

MADR plăteşte peste 8,3 milioane de lei pentru servicii de consultanţă pe POP 2014-2020

MADR plăteşte peste 8,3 milioane de lei pentru servicii de consultanţă pe POP 2014-2020

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a plătit 8.302.815 lei, fără TVA, pentru servicii de asistenţă tehnică pentru dezvoltarea şi consolidarea capacităţii instituţionale a Direcţiei Generale de Pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (DGP-AM POP) în vederea pregătirii, elaborării şi implementării POP 2014 – 2020.

Comisia Europeană a validat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu România

Comisia Europeană a validat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu România

Comisia Europeană a validat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu România, documentul care prezintă modul în care vor fi folosite fondurile europene structurale și de investiții în viitoarea perioadă de programare, informează Ministerul Fondurilor Europene.

România vrea să păstreze SAPS până în 2020, inclusiv

România vrea să păstreze SAPS până în 2020, inclusiv

România doreşte să menţină 'Plata directă pe suprafaţă' (SAPS) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) până în anul 2020, inclusiv, au arătat, marţi, oficiali ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii