Producătorii de vin organic vor putea să folosească, începând cu recolta din 2012, termenul de 'vin bio' pe etichetele lor, conform noilor norme comunitare elaborate de Comitetul permanent pentru agricultura econologică (SCOF), transmite Comisia Europeană.
CE susţine că, deşi există deja norme pentru “vinul produs din struguri organic”, acestea nu vizează şi practicile de vinificaţie, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin. Sectorul vinicol rămăsese singurul nereglementat în întregime de normele UE privind agricultura organică în temeiul Regulamentului 834/2007.
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş a salutat elaborarea noului regulament. “Sunt încântat că am căzut de acord asupra acestui dosar, deoarece este important să stabilim norme armonizate care să garanteze o ştachetă clară pentru consumatorii care sunt din ce în ce mai interesaţi de produsele organice. Mă declar mulţumit că am elaborat o serie de norme care permit o diferenţiere clară între vinul obţinut prin metode convenţionale şi cel obţinut prin metode organice, întocmai ca şi în cazul altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri că 'vinul bio' este produs conform unor norme mai stricte”, a afirmat el, citat în comunicatul Comisiei Europene.
Executivul UE precizează că noile norme sunt mai transparente şi facilitează recunoaşterea produsului de către consumatori.
Conţinutul maxim de sulfiţi ar trebui să fie de 100 mg/l la vinul roşu (150 mg/l pentru vinul produs în mod convenţional) şi 150 mg/l la vinul alb/rozé (200 mg/l în cazul vinului produs în mod convenţional), cu o diferenţă de 30 mg/l în cazul în care conţinutul de zahăr rezidual depăşeşte 2g/l.
În afara acestui subansamblu de specificaţii, se aplică şi normele vinicole generale definite în regulamentul OPC pentru sectorul vitivinicol. Pe lângă respectarea acestor practici, 'vinul bio' trebuie desigur să fie obţinut din struguri organici, mai notează CE.
Sursa: Agerpres