Adama
Vinasa Rompak

CE: Producătorii din vin organic vor putea folosi termenul de “vin bio” pe etichete

Publicat: 08 februarie 2012 - 20:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii de vin organic vor putea să folosească, începând cu recolta din 2012, termenul de 'vin bio' pe etichetele lor, conform noilor norme comunitare elaborate de Comitetul permanent pentru agricultura econologică (SCOF), transmite Comisia Europeană.

CE susţine că, deşi există deja norme pentru “vinul produs din struguri organic”, acestea nu vizează şi practicile de vinificaţie, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin. Sectorul vinicol rămăsese singurul nereglementat în întregime de normele UE privind agricultura organică în temeiul Regulamentului 834/2007.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş a salutat elaborarea noului regulament. “Sunt încântat că am căzut de acord asupra acestui dosar, deoarece este important să stabilim norme armonizate care să garanteze o ştachetă clară pentru consumatorii care sunt din ce în ce mai interesaţi de produsele organice. Mă declar mulţumit că am elaborat o serie de norme care permit o diferenţiere clară între vinul obţinut prin metode convenţionale şi cel obţinut prin metode organice, întocmai ca şi în cazul altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri că 'vinul bio' este produs conform unor norme mai stricte”, a afirmat el, citat în comunicatul Comisiei Europene.

Executivul UE precizează că noile norme sunt mai transparente şi facilitează recunoaşterea produsului de către consumatori.
Conţinutul maxim de sulfiţi ar trebui să fie de 100 mg/l la vinul roşu (150 mg/l pentru vinul produs în mod convenţional) şi 150 mg/l la vinul alb/rozé (200 mg/l în cazul vinului produs în mod convenţional), cu o diferenţă de 30 mg/l în cazul în care conţinutul de zahăr rezidual depăşeşte 2g/l.

sticle-de-vin_b

În afara acestui subansamblu de specificaţii, se aplică şi normele vinicole generale definite în regulamentul OPC pentru sectorul vitivinicol. Pe lângă respectarea acestor practici, 'vinul bio' trebuie desigur să fie obţinut din struguri organici, mai notează CE.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 3143 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii