Un Fond Mutual de unde fermierul să-și recupereze cotizația în momentul în care se decide să se retragă! Fondul va fi unic, iar cotizația obligatorie. Fermierii care vor fi membri vor putea fi despăgubiți în caz de secetă sau alte calamități naturale.
În aceste zile vom definitiva și actul legislativ pentru Fondul Mutual cu reprezentanții producătorilor noștri. Așa cum am agreat cu aceștia, va fi un Fond Mutual Unic pentru a avea forță cât mai mare și cu cotizații obligatorii, pe care le stabilește Fondul. Și un element extrem de important! Fiecare membru va avea un cont și-n funcție de cât contribuie să i se oprească banii, dar când se hotărește, în momentul Z, să se retragă să i se dea restul de bani pe care-i are în cont. Cred că asta ar stimula producătorii noștri să vină în Fond.
Prin 2012, când discutam la Camera Deputaților, mi s-a spus: Lăsați, că nu e așa o problemă. Nu avem nevoie de Fond Mutual. Am avut în 2012 secetă, în 2015 secetă. Anterior, am avut secetă în 2007. Din păcate, perioadele se scurtează, asta e realitatea, schimbările climatice nu sunt o poveste, spune ministrul agriculturii.
200 de milioane de euro sunt disponibile în PNDR 2014-2020 pentru crearea Fondului Mutual. Primul care a încercat să creeze acest Fond este Alex Jurconi, fostul președinte al Federației Pro Agro. Nu a primit, însă, girul Ministerul Agriculturii. Jurconi a și acționat în judecată Ministerul Agriculturii și cere daune de 6,1 milioane de euro, cât ar fi pierdut cu toată organizarea acestui Fond Mutual.
Până-n octombrie 2016, ministrul agriculturii promite și crearea unui fond de creditare cu trei componente: credite pentru beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală, microcredite, credite pentru capitalul de lucru. Achim Irimescu a declarat că sunt pregătite 92 de milioane de euro pentru fondul de creditare.