Fermierii noștri nu reușesc să-și vândă produsele în marile lanțuri de magazine. Prețul cărnii de vită și de porc este în picaj și fermele sunt amenințate cu falimentul. Fructele și legumele abia pătrund în piețe din pricina samsarilor. În schimb, românul a ajuns să mănânce o carne congelată de 25 de ani! Pare incredibilă această istorie, dar a fost povestită chiar de ministrul agriculturii!
Este un caz celebru. O cantitate de carne de vită a pornit din Irlanda și s-a plimbat timp de 25 de ani prin lume, inclusiv prin Argentina, și a ajuns în România unde a fost consumată. Era congelată de 25 de ani!
Exista sistemul de restituție la export și atunci au plimbat-o pentru că sunt persoane inventive nu doar în România, sunt și în alte țări euopene.
Țara noastră nu era stat membru UE atunci, dar a fost destinatara acestui produs care s-a vândut la un preț de nimic, dar și-a scos de n ori costul din plimbatul prin diverse state membre, terțe, pentru a-și recupera restituția la export. Această restituție la export era o subvenție europeană care compensa diferența dintre prețul mondial și prețul european. Diferența ți se acorda de Comisia Europeană prin Agenția de Plăți în momentul în care duceai factura, a povestit Achim Irimescu, la Realitatea TV.
Românul nostru a văzut prețul mic la raft, s-a bucurat de așa chilipir, a cumpărat carnea și a consumat-o. Fără să știe că mănâncă o carne congelată timp de 25 de ani! Nici nu mai are rost să spunem de cât timp era expirată. Termenul de 12 luni era depășit de ani și ani.
Nu este de mirare că șeful de la Agricultură insistă să se facă verificări la sânge la granițele țării, pentru toate produsele care intră în România. Controalele vizează mai ales limita de pesticide din legume și fructe, prevăzută în legislația europeană.