Ucraina, cel mai mare cultivator de soia din Europa, a semnat Declaraţia Danube Soya, alăturându-se astfel statelor care susţin cultivarea de soia nemodificată genetic. Ucraina realizează 60% din producţia europeană de soia: cultivă 2 mil. ha în prezent şi are un potenţial de 5 mil. ha.
„Declaraţia pentru Soia Dunăreană” a fost semnată de vice-ministrul ucrainian Vladyslava Rutytska, în timpul vizitei preşedintelui Asociaţiei Danube Soya, Matthias Krön, la cel mai important târg de agricultură din Ucraina, Agro Expo.
Ucraina realizează 60% din producţia europeană de soia: cultivă 2 mil. ha în prezent şi are un potenţial de 5 mil. ha
Cu aproximativ 40 mil. ha de teren agricol, Ucraina este al treilea exportator de porumb şi al şaptelea exportator de grâu din lume, având o poziţie majoră pe piaţa agricolă mondială. 56% din solul Ucrainei este cernoziom, însă nu doar solul bogat a făcut din Ucraina un jucător global pe piaţa agricolă a lumii.
Ucraina realizează 60% din producţia europeană de soia. Din 3,1 mil. ha cultivate cu soia în Europa, peste 2 mil. ha sunt în Ucraina.
În 2014, suprafaţa cultivată cu soia în Ucraina a fost de1,8 mil. ha. Asociaţia Danube Soya estimează că numai în acest an această suprafaţă poate creşte cu 37,5%, la 2,15 mil. ha. Astfel, în 2015, Ucraina ar putea produce 5 mil. tone de soia, iar în 2025 Ucraina ar putea avea 4,5 mil. ha cu soia şi o producţie e 13,224 mil. tone soia.
Danube Soya vrea ca până în 2025 Europa să îşi producă singură 50% din necesarul de consum
Potrivit datelor Asociaţiei Danube Soya, Europa importă în prezent 40 mil. tone de soia, din care 7 mil. tone sunt nemodificate genetic.
Asociaţia Danube Soya vrea ca până în 2025 Europa să îşi producă singură 50% din necesarul de consum de soia, faţă de 15,5% în prezent, precum şi să crească importurile de soia nemodificată genetic.
15 state sunt membre Danube Soya. Un birou regional se află şi la Bucureşti
Pentru 2015, Asociaţia Danube Soya se aşteaptă să recolteze 150.000 tone soia certificată în cadrul Asociaţiei.
Danube Soya are aproape 190 de membri în toată Europa, dintre care organizaţii ale societăţii civile, comerciale, state etc. Ucraina este a 15-a ţară care a semnat Declaraţia Danube Soya, alături de Austria, Germania (Bavaria, Baden Wuerttemberg), Ungaria, Serbia, Croaţia, Slovenia, Bosnia şi Herzegovina, Elveţia, Bulgaria, România, Polonia, Slovacia şi Republica Moldova. România a aderat la Danube Soya în 2013.
Sediul Danube Soya este în Viena, iar birouri regionale se găsesc în prezent în Novi Sad, Serbia, şi în Bucureşti, în timp ce birouri de reprezentare pot fi găsite în Elveţia şi în Italia.