Terenurile agricole folosite în sistemul de cercetare rămân în proprietatea publică a statului şi nu li se schimbă regimul juridic, au hotărât deputaţii, printr-un proiect de lege adoptat în 27 mai 2015.
Proiectul legislativ referitor la legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 276 de voturi pentru şi 9 abţineri.
Potrivit proiectului, suprafeţele de teren cu destinaţie agricolă indispensabilă activităţii de cercetare - dezvoltare - inovare şi multiplicării materialului biologic vegetal şi animal, de utilitate publică, folosite de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Siseşti” şi sistemul de cercetare în domeniile agricultură, silvicultură şi industrie alimentară sunt exceptate de la demararea procedurilor legale necesare în vederea schimbării regimului juridic.
Astfel, acestor terenuri nu li se schimbă regimul juridic şi rămân în proprietatea publică a statului, notează Agerpres.
Deputaţii au eliminat prevederile conform cărora institutele, staţiunile de cercetare şi instituţiile publice erau obligate să predea Agenţiei Domeniilor Statului, în 30 de zile de la data publicării Hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial al României, terenurile care fac obiectul acesteia.
De asemenea, mai notează Agerpres, au fost eliminate prevederile prin care în situaţia în care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu era posibilă, fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia li se atribuia un alt amplasament, respectiv pe terenurile proprietate publică, trecute în condiţiile legii în proprietatea privată a statului sau pe terenurile proprietate privată a statului, care au fost administrate de institute, staţiuni de cercetare şi alte instituţii publice pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi a localităţilor învecinate, aflate în acelaşi judeţ.