Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 29 aprilie, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023. Fermierii vin cu propunerea să fie rezolvată prima oară problema spinoasă a succesiunilor.
Situația terenurilor nu se va rezolva niciodată, este convins Ion Mihuț, fermier din Călărași (în foto, stânga). Și asta din pricina succesiunilor. Sunt multe situații în care proprietarul a murit, urmașii nu au avut bani să dezbată succesiunea, ori sunt plecați din țară, ori au alte motive. Deputatul nostru Vasile Iliuță este în Comisia de agricultură și ne-a promis că se luptă să facă ceva pentru oameni, să-i ajute să deschidă succesiunea. La cele 100 de hectare câte am în proprietate am făcut tot posibilul să le cadastrez și să le intabulez. Chiar dacă nu a fost ușor și nici ieftin.
Cum o să se rezolve problema succesiunilor?! Cum se vor face cărți funciare dacă nu e dezbătută succesiunea pentru multe terenuri?! E o problemă gravă și sunt pesimist că noi vom avea vreodată cadastrul. Asta e realitatea României. Probabil, ar trebui să ne alegem politicieni mai buni care să negocieze altfel cu Comisia Europeană. Acum, gata, nu se mai poate face nimic, din 2020 vom primi subvențiile pe fermă. Va fi jale, spune Gabriel Oroianu, fermier în Călărași (în foto, dreapta).
Dacă guvernanții vor să facă ceva, trebuie să-i ajute pe oameni să facă succesiunea, cadastru. Să fie plătite cheltuielile din bugetul de stat. Iar cine nu vrea să se prezinte să fie amendat sau să piardă terenul. Poftim, nu mai da subvențiile și rezolvă lucrurile de la cap la coadă, propune fermierul Gheorghe Condruț.
Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a atras atenția încă de la anunțarea demarării Programului Național de Cadastru că succesiunea este o mare problemă. Există terenuri al căror proprietar a murit și pentru care nu s-a deschis succesiunea. Urmașii sunt săraci, dezinteresați sau sunt familii dezorganizate. Și atunci cui faci cadastru?!
Programul Național de Cadastru va înghiți 4,05 miliarde de lei și este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Din 2020, fermierii vor încasa subvențiile pe fermă, așa că este obligatoriu să fie cadastrate și intabulate toate terenurile agricole.