OFICIAL! O schimbare majoră în plățile directe acordate fermierilor din Europa, inclusiv fermierilor români, vizează creșterea cuantumului pentru schema de plată pentru tinerii fermieri. Această nouă regulă este prevăzută în regulamentul Omnibus, capitolul pentru agricultură, și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, informează Comisia Europeană. Cu cât crește suma plătită ca subvenție tinerilor fermieri?
În ceea ce privește tinerii agricultori, plata se acordă întotdeauna agricultorilor pe o perioadă de 5 ani, atât timp cât tânărul agricultor solicită plata în termenul de cinci ani de la înființarea acestuia. Adică, de la instalarea sa într-o exploatație ca tânăr fermier.
Până acum, în vechea regulă, plata se acorda fiecărui fermier pentru o perioada de 5 ani din care se scădea numărul de ani care au trecut de la instalarea sa la conducerea exploataţiei şi până la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.
Deci, dacă tânărul fermier s-a instalat șef al exploatației agricole și solicită plata pentru tineri fermieri, să spunem după trei ani de la instalarea sa, nu i se mai scad de la plată anii care s-au scurs de la instalarea ca șef de exploatație. El va primi plata pentru tinerii fermieri pentru o perioadă de 5 ani.
În plus, statele membre UE vor avea posibilitatea de a mări procentul aplicat pentru calcularea sumei plăților pentru tinerii fermieri în intervalul de la 25% la 50%, anunță oficial Rezumatul principalelor modificări introduse în cele patru regulamente de bază ale Politicii Agricole Comune (PAC) prin regulamentul Omnibus, Comisia Europeană.
Trebuie să vă spunem cum se calculează plata pentru tinerii fermieri români, ca să înțelegeți ce e cu acest procent. În România, cuantumul plății pentru tinerii fermieri reprezintă 25% din cuantumul schemei de plată unică pe suprafață (SAPS).
Statele membre care aplică articolul 36 (România aplică acest articol care se referă la acordarea schemei de plată unică pe suprafață pentru fermieri n.r.) calculează în fiecare an cuantumul plății pentru tinerii fermieri, înmulțind o cifră care corespunde proporției de 25 % din plata unică pe suprafață, calculată în conformitate cu articolul 36, cu numărul de hectare eligibile pe care fermierul respectiv le-a declarat. Articolul 50, Regulamentul UE 1307/2013.
De exemplu, pentru campania 2017, valoarea SAPS este de 97,2452 euro/ha. 25% din această sumă reprezintă schema de plată pentru tinerii fermieri. Facem un calcul și 25% din valoarea SAPS pentru anul 2017 este 24,3113 euro/ha. Cuantum anunțat oficial de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru anul 2017. Un tânăr fermier, eligibil pentru schema de plată tineri fermieri, primește în plus pe hectar față de alți agricultori, și această sumă de 24,3113 euro, care reprezintă schema de plată tineri fermieri. Adică, la valorile SAPS, înverzire, plata redistributivă se adaugă pe hectar și plata pentru tinerii fermieri, în valoare de 24,3113 euro/ha. Această plată, tânărul fermier o încasează până la limita de 60 ha.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări prevăzute de regulamentul Omnibus, adică de la 1 ianuarie 2018, plata pentru tinerii fermieri va reprezenta un procent mai mare de 25% din valoarea SAPS, procent care poate să ajungă la 50% din valoarea SAPS. Practic, tinerii fermieri pot încasa, în plus pe hectar, încă o jumătate din valoarea SAPS.
VEZI AICI CRITERIILE DE ELIGIBILITATE PENTRU TINERII FERMIERI!