1 martie – 16 mai 2016, fermierii români pot să depună cererea unică pentru subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Ce acte trebuie să aibă agricultorii la ei când completează cererea?
Documente obligatorii:
- copie de pe cartea de identitate/ buletinul de identitate/ paşaport/ certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului/ certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/ buletin de identitate/ paşaport;
- dovada deţinerii unui cont bancar activ pe teritoriul României;
- adeverința conform inscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere 2016, care se completează pe baza modelului – cadru prevăzut de OMADR nr. 234/2016;
- copie conform cu originalul la contractul de închiriere/concesiune a suprafeței agricole, încheiat între fermier și unitatile administrativ – teritoriale, dupa caz;
- copie conform cu originalul la contractul de închiriere/concesiune a suprafeței agricole, încheiat între fermier și Agenția Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz;
- un dosar plic;
Trebuie să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor.
Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere.
ATENȚIE! Suprafețele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată sunt neeligibile.
Dovezi fermier activ:
- fermierii persoane fizice, care se înregistrează la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice, pentru dovedirea calității de fermier activ, pentru asigurarea trasabilității parcelelor și, după caz, a angajamentelor asumate de către fermieri în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală depun inițial cererea unică de plată ca persoană fizică.
După înregistrarea ca persoane autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale sau ca persoane juridice, fermierii persoane fizice depun formularul de transfer al exploatației, în condițiile prevăzute la art. 28 din OUG nr. 3/2015 cu modificări și completări ulterioare, până la data limită de depunere a cererii unice de plată.
- persoanele fizice care nu au optat pentru înscrierea la ONRC ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau ca persoane juridice prezintă dovezile verificabile prevăzute la art. 6, alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificări și completări ulterioare.
- persoanele juridice care au beneficiat în anul anterior de plăţi directe care depăşesc cuantumul de 5000 de euro şi care sunt înregistrate la ONRC, prezintă cod CAEN din care rezultă activitatea agricolă sau actul de înființare/actul constitutiv/statutul din care reiese că au activitate agricolă, după caz;
- persoanele juridice care au beneficiat în anul anterior de plaţi directe care depăşesc cuantumul de 5000 de euro şi nu au cod CAEN pentru activitate agricolă, prezintă la APIA dovezile verificabile prevăzute la art. 6, alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificări și completări ulterioare, din care să reiasă veniturile totale şi cele obţinute din activităţi agricole (copiile situaţiilor financiare anuale depuse la ANAF.)
- persoanele juridice care au beneficiat în anul anterior de plaţi directe care depăşesc cuantumul de 5000 euro şi nu sunt înregistrate la ONRC, sau din ale căror acte de înființare/act constitutiv/statut nu reiese activitatea agricolă (licee agricole, universități, stațiuni de cercetare agricolă, unități de cult, etc.) prezintă la APIA:
a) bilanțul contabil conform Legii 82/1991 a contabilității;
b) jurnalul de venituri și cheltuieli;
c) contul de execuție a bugetului instituției publice și al activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii.
Dovezile verificabile privind îndeplinirea condiţiilor de fermier activ pentru persoanele fizice/ juridice se prezintă la APIA la depunerea cererii unice de plată şi nu mai târziu de data-limită de depunere a cererilor unice de plată cu întârziere (10 iunie 2016).
Reprezentatul împuternicit pentru depunerea cererii de plată va prezenta documentul de împuternicire valid (procura notarială de împuternicire pentru persoanele fizice şi delegaţia de împuternicire pentru persoanele juridice) şi copiile CI/BI ale titularului de cerere şi împuternicitului. (imputernicitul înlocuieşte titularul cererii doar în scopul şi pentru perioada pentru care a fost emisă împuternicirea).
Documentele specifice schemei solicitate în cazul în care acestea trebuie depuse odată cu cererea unică de plată.
Copia cardului exploatației zootehnice în care sunt înregistrate animalele sau adeverința eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din care să rezulte codul exploatației înscrisă în Registrul Național al Exploatațiilor valabil la data depunerii cererii unice de plată pentru proprietarii de pajişti permanente.
(sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)