Principalii producători de grâu din regiunea Mării Negre, Rusia şi Ucraina, şi-au redus suprafeţele însămânţate cu grâu în această toamnă, din cauza vremii secetoase.
Scăderea suprafeţelor cultivate cu grâu în Rusia şi Ucraina duce la creşterea riscurilor pentru recolta şi exporturile din 2016, susţin analiştii şi traderii intervievaţi de Reuters şi citaţi de Agerpres.
Potrivit USDA (Departamentul pentru Agricultură al SUA), cele două ţări ar urma să exporte împreună o cantitate de 38,5 milioane tone de grâu în sezonul 2015/2016, fiind responsabile pentru un sfert din comerţul mondial cu grâu, notează Agerpres.
Datele Ministerului Agriculturii din Ucraina arată că vremea excesiv de secetoasă din estul, centrul şi sudul Ucrainei i-a determinat pe fermieri să termine mai repede însămânţările de toamnă, lăsând neînsămânţată o suprafaţă de aproximativ 11% din totalul programat. Însămânţarea s-a terminat, iar situaţia este foarte proastă. Avem patru mari regiuni unde recoltele sunt într-o stare foarte proastă, a declarat Tetyana Adamenko, de la centrul naţional de meteorologie din Ucraina, citată de Agerpres.
Potrivit acesteia, doar 20% din suprafeţele însămânţate cu grâu din regiunea Zaporoje (sud-est) au încolţit, şi doar 22% în regiunea Dnepropetrovsk. Situaţia este, de asemenea, foarte proastă în regiunile Poltava, Kharkiv şi Donetsk.
În aceste condiţii, traderii se aşteaptă ca în 2016 recolta de grâu a Ucrainei să fie între 14 şi 18 milioane tone, în timp ce, anul acesta, Ucraina a recoltat o cantitate de aproximativ 25 milioane tone de grâu.
Rusia: Suprafaţă cultivată cu grâu ar putea fi mai mică cu 200.000 hectare
Fermierii ruşi au fost şi ei nevoiţi să reducă însămânţările de toamnă în mai multe regiuni şi este posibil ca în acest an să fie însămânţate cu grâu doar 16,4 milioane hectare, consideră Igor Pavensky, directorul general adjunct la Rusagrotrans, notează Agerpres.
Potrivit datelor oficiale, până pe 13 noiembrie 2015, fermierii ruşi au însămânţat o suprafaţă de 16,2 milioane hectare, în scădere faţă de 16,6 milioane de hectare în 2014, ceea ce reprezintă 95% din suprafaţa preconizată iniţial. În plus, nu există date concrete cu privire la procentul din culturile de toamnă care sunt în condiţii bune, satisfăcătoare sau proaste. În mod normal, Administraţia naţională de meteorologie din Rusia (Hydrometcentre) pregăteşte primele sale estimări în luna decembrie şi le revizuieşte în luna martie.
Directorul Hydrometcentre, Alexander Frolov, a declarat pentru Reuters că, în prezent, situaţia culturilor de toamnă este una bună sau satisfăcătoare pe aproape întreaga suprafaţă, dar a refuzat să facă estimări cu privire la recolta de anul viitor. Totul depinde de iarna care vine, a spus Frolov.
În sezonul trecut, Rusia a fost al treilea mare exportator mondial de grâu, iar în acest sezon este posibil să fi recoltat o cantitate de 62 milioane tone de grâu, ceea ce ar fi cea de-a treia mare recoltă înregistrată vreodată de Rusia, mai notează Agerpres.