997.000 de hectare au scos românii la vânzare într-un singur an, 2014! Informația a fost dezvăluită de ministrul agriculturii. 127.000 de oferte de vânzare de teren au fost publicate. Cât din acest pământ a ajuns în mâinile investitorilor străini?
Pământul nostru despre care străinii spun că este atât de bun și mănos încât legumele, fructele, cerealele crescute în el îți dau energie ajunge pe mâna unor investitori veniți din întreaga lume. La o singură tranzacție, un cetățean luxemburghez ar fi cumpărat aproape 11.000 de hectare, cam cât jumătate din Luxembourg. Recent, Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a spus că trebuie pus capăt vânzării terenurilor agricole către străini.
Ne dorim să îngrădim pe cât posibil accesul la vânzarea terenurilor către străini. Nu e un moft al nostru, e un lucru firesc care este practicat în toate țările despre care spunem că sunt cele mai democratice si europene. În România este la ora actuala o libertate deplină. Oricine, atât din Europa, cât și din afară, poate cumpăra teren în țara noastră din cauza unor scăpări din lege. În prezent găsim și americani care au cumpărat teren la noi, și arabi, a declarat fermierul-șef.
Noi, România, am pierdut și ocazia de la Bruxelles de a pune niște condiții drastrice la vânzarea terenurilor cetățenilor străini. Așa cum a făcut Franța, care și-a creat un organism de supraveghere a tranzacțiilor cu terenuri, SAFER. Teoretic se vinde teren în Franța, dar practic nu ajunge niciun străin să cumpere mii de hectare dintr-o singură tranzacție. Una dintre condițiile pe care ar fi trebuit să le punem la vânzarea terenurilor agricole ar fi fost ca respectivul cumpărător străin să dețină un atestat în agricultură, să demonstreze că va face agricultură pe acel teren.
Sunt și elemente pozitive ale vânzării terenurilor. Dacă nu ar fi fost oferte pe piață, terenul s-ar fi vândut în continuare la 100 – 200 de euro/ha. Prețul terenului a urcat vertiginos și datorită subvenției europene, între 5 ha și 30 ha avem o subvenție de 220 euro/ha.
Am fost săptămâna trecută la Timișoara, la Curtici, la domnul Muscă, unul dintre cei mai prestigioși fermieri români și spunea că terenul arabil în zonă a depășit 9.000 euro/ha. Deci, să nu uităm că media în Franța e 5.000 de euro/ha. Sigur, în Belgia, Olanda, unde e mare problemă, ajunge și la 30.000 de euro/ha, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, pentru Agro TV.
În prezent, aproximativ 40% din terenul României ar fi în proprietatea unor investitori străini.
Citește aici despre fermierii străini care ne lucrează pământul!