Legumele și fructele aduse din Spania și Olanda sunt foarte ieftine, curate și frumoase dar au gust de hârtie igienică. Produsele din carne și carnea nu s-au adaptat gustului meu. Mi-e dor de gustul de acasă, ne-a scris un român stabilit în Germania.
Locuiesc de 30 de ani în Germania și carnea și produsele din carne nu s-au adaptat gustului meu sau invers. Când mi-e dor de gustul cărnii de acasă mă duc să fac cumpărături în Mix Markt, un lanț de magazine care aparține unui rus și care aduce produse originale din Balcani și estul Europei, scrie Marian Kreiner, un român care locuiește în Neu Isenburg.
Românul mărturisește că legumele și fructele cu gustul de acasă încearcă să le caute pe la micii producători. Așadar, pe la fermele de familie din Germania care încă mai cultivă legume și fructe cu gust.
Mă duc adesea în Bioladen sau fac comandă la firme create de mici producători care s-au unificat. Produsele nu au design, dar au gust! Nu că aș avea ceva împotriva produselor frumoase, dar să le mănânce ei, olandezii și spaniolii, și toți cei care fac produse pentru aspect, spune românul.
Nu cred că este cineva care este cu adevărat român să nu dorească să consume produse românești, este convins și ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Cu toate acestea, chiar românii care trăiesc în România mănâncă din importuri. În 2015, potrivit datelor Institutului de Statistică, românii au importat peste 70% din hrană. Au intrat în România mii de tone de legume, fructe și carne de vită, porc și pasăre. Românii cheltuie lunar pe mâncare şi băutură 780 milioane euro. Din sumă, 500 de milioane de euro sunt cheltuite lunar pe importuri, potrivit datelor statistice.