Andrei Ianțoc are 32 de ani și a renunțat la o carieră în fotbal, la echipa Farul Constanța, și-a mizat pe o afacere în agricultură: o seră încălzită unde cultivă roșii. Proiectul l-a pus pe picioare împreună cu soția lui, Evelina, 25 de ani, și cu mezinul familiei, Ștefan, 29 de ani.
Cei trei fermieri fac parte din generația de tineri convinși că agricultura va reprezenta mereu un viitor. Mâncarea o să se caute tot timpul, spune Andrei. Au pornit de la acest principiu simplu și au ales să cultive roșii. Au cumpărat 3 ha de pământ în comuna Nicolae Bălcescu din Constanța și au așteptat doi ani până când s-au hotărât să acceseze fonduri europene pe fostul PNDR 2007-2013. Ce trebuie să învețe un tânăr fermier din povestea celor trei? Fondurile europene nu sunt suficiente pentru pornirea unei afaceri cu legume, ai nevoie de o sumă pusă deoparte și de un împrumut de la bancă. Investiția într-o seră de roșii se amortizează în circa 6-7 ani. Banii nu se fac peste noapte grămadă, dar avantajul este că afacerea rezistă în timp. Iată povestea serei cu roșii crescute pe saltea, așa cum se întâmplă ea, cu greutăți și cu începuturi dificile!
Soi din Olanda, răsad din Grecia, seră din Spania și teren din România
Investiția s-a ridicat la 1,5 milioane de euro. 45% din sumă a provenit din resurse proprii, banii noștri, ai părinților și 55% din fonduri europene. Noi am avut 50.000 de euro puși deoparte și am mai împrumutat 700.000 de euro de la Banca Veneto, pe care să-i rambursăm în 7 ani. A fost foarte dificil să găsim o bancă dispusă să ne împrumute. Sera am construit-o pe 8.600 mp și avem două anexe ridicate pe câte 300 mp. Am optat pentru o seră pe stil spaniol, gonflabilă, cu folie dublă și cu ecran termic care menține căldura iarna. Sera este încălzită de două centrale pe biomasă, care funcționează cu peleți din coji de floare soarelui. Iarna trecută am cumpărat peleții de la fabrica de ulei Argus. Soiul de roșii l-am adus din Olanda. Este un altoi, cu portaltoi, Emperador și Endeavour. Iar răsadurile le procurăm din Grecia. Avem 20.000 de fire, o rădăcină cu două vârfuri. Tehnologia de cultivare este prin picurare, sunt pipete la fiecare cub. Roșiile nu cresc în pământ. Cresc în vată mineralizată. O saltea are cam un metru și pe o saltea sunt 4 plante, povestește Andrei Ianțoc.
De la stânga la dreapta: Ștefan, Andrei și Evelina
Sera are o înălțime de aproximativ 3 metri, iar plantele urcă pe spaliere până sus. Un ciclu de producție este din septembrie și până-n august și producția de roșii pe ciclu este de aproximativ 400 de tone. Este primul ciclu complet de când am construit sera. Noi recoltăm și ciorchini, iar roșiile le livrăm la Carrefour și Auchan. Nu avem o cantitate impusă. Vara e mai dificil că suntem mai mulți producători. Iarna, producția este mai mică, dar suntem singurii producători care livrăm în lanțurile de magazine din Constanța. Plantăm în decembrie și ieșim cu roșiile prin 12-15 martie, completează Ștefan povestea fratelui său.
Lăzile cu roșii stau în camera frigorifică de 100 mp. Frații au cumpărat două mașini frigorifice și se ocupă singuri de livrare. Prețul la roșii a scăzut în vara asta la 1,99 de lei/kg. Chiar dacă sunt crescute în vată mineralizată, codițele verzi au mirosul roșiilor, iar miezul este dulce, gustos.
Ca să știe totul despre legume, Ștefan și Andrei au urmat cursuri de legumicultură. Evelina, soția lui Ștefan, este biolog. Roșiile nu sunt stropite cu substanțe chimice. Facem combaterea biologică a dăunătorilor. Am avut probleme cu musculița albă și am combătut-o cu un prădător. Polenizarea o facem cu bondari, spune Evelina. Pe stâlpii din seră au fost instalate cutiile cu bondari. O cutie a costat 3.000 de euro.
Nu găsim angajați, oamenii preferă ajutorul social
Sera este supravegheată zilnic de părinții celor doi frați. Tatăl, Alexandru, a fost polițist la Rutieră, iar mama, Georgeta, casnică. În prezent, în seră muncesc 9 angajați. Avem o mare problemă cu găsirea angajaților. Noi oferim un contract permanent și un salariu de 10-12 milioane de lei. Am pus și afișe pe toți stâlpii din comună. Oamenii ne-au spus că preferă să stea acasă, pe ajutorul social, spune Ștefan.
Cei trei fermieri nu vor să se oprească aici. Au construit o minifăbricuță de procesare a roșiilor. Trebuie completată cu linia de fierbere și ambalare. Pe un hectar de teren vor să mai ridice o seră din folie încălzită și s-au gândit să cultive și ardei.