Culturile de grâu din România şi Franţa sunt într-un stadiu avansat de dezvoltare, datorită temperaturilor extrem de ridicate din noiembrie şi decembrie, iar un îngheţ la sfârşitul primăverii ar putea afecta dezvoltarea spicelor şi ar pune în perisol recoltele fermierilor anul viitor.
Avertismentul vine din partea şefulului firmei de consultanţă agricolă Agritel, Michel Portier, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
În perioada 11 noiembrie - 21 decembrie s-au înregistrat în Europa temperaturi maxime cu 2 până la 4 grade Celsius mai ridicate decât în mod normal, arată datele World Ag Weather. Uniunea Europeană realizează 20% din producţia mondială de grâu, iar în 2016 nivelul producţiei ar putea fi afectat din cauza temperaturilor ridicate înregistrate la sfârşitul acestui an.
Acestea sunt condiţii excepţionale pentru această perioadă a anului. Culturile de grâu se dezvoltă mult mai rapid, ceea ce creează riscul unor pagube în urma gerului, a declarat Olivier Deudon, meteorolog la compania franceză de cercetare Arvalis, citat de Agerpres. Acesta avertizează că temperaturile ridicate vor continua cel puţin până la sfârşitul anului şi s-ar putea înregistra cea mai călduroasă lună decembrie.
Deja culturile de grâu arată ca şi cum ar fi sfârşitul iernii, iar unele suferă de rugina grâului, conform unui raport recent al Arvalis.
Zilele trecute, firma de consultanţă Strategie Grains a estimat că recolta de grâu a Uniunii Europene ar urma să scadă cu 4% în 2016, după o recoltă record în 2015. În primele sale prognoze pentru anul viitor, Strategie Grains estimează că producţia de grâu moale a UE va fi de 143,6 milioane de tone, cu 6,4 milioane de tone mai puţin decât recolta de 150 milioane de tone estimată pentru 2015, fiind pentru prima dată după 2012 când recolta de grâu a UE va scădea.