În Dolj, campania de recoltare a păioaselor s-a efectuat cu greutate din cauza ploilor frecvente. Recent, fermierii s-au găsit în aceiaşi situaţie, întrucât au recoltat floarea -soarelui şi porumbul în ferestrele bune de lucru.
“Întâlnim aceiaşi situaţie ca şi la recoltatul grâului, ploile întârzie cu cel puţin două săptămâni finalizarea campaniei de recoltare la floarea soarelui şi porumb. Până în prezent au fost recoltate doar 26 de mii de hectare de floarea soarelui, din 66 de mii de hectare, iar la porumb au fost recoltate aproximativ 40 de mii de hectare din 100 de mii”, declara, la 22 septembrie, Delia Filimon, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Dolj.
Cu toate acestea, cine nu a făcut economie la tehnologie a avut ce pune în hambar. Mihai Bogdan Stancu, vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Dolj, ne-a spus că producţiile sunt bune din punct de vedere cantitativ. “La porumb, cine are hibrizi mai timpurii recoltează deja, nu cu umiditate de 14, dar de 16-17%. La noi în zonă au fost foarte multe ploi şi au mărit perioada vegetativă, cine a cultivat hibrizi cu grupa FAO peste 400 nu poate intra încă la recoltat”, ne-a declarat Mihai Bogdan Stancu. La floarea soarelui, fermierul a obţinut de pe o suprafaţă de circa 900 de hectare o producţie medie de 3.300 kg/ha, iar la porumb preconizează că va încheia cu o medie de peste 10 tone/ha.
Acesta atrage însă atenţia că aceste producţii se datorează în mare parte anului bun din punct de vedere al precipitaţiilor şi că nu este o medie constantă în fiecare an. “Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, a fost un an foarte bun, de treisprezece ani de când fac agricultură nu îmi aduc aminte să fi avut un an aşa ploios. Nu trebuie să ne culcăm pe urechea că aşa va fi în fiecare an”, a adăugat fermierul.
Detalii despre campania de toamnă citiţi în revista Recolte Bogate – octombrie 2014!