Preţurile la soia au depăşit în SUA, pentru prima dată începând cu mijlocul lui 2014, 11 dolari/bushel, ceea ce a determinat o creştere a preţului rapiţei în Europa.
Brokeri precum Jason Britt de la Central States Commodities consideră că valoarea boabelor de soia ar fi mai degrabă de 10 dolari. „Preţul mi se pare exagerat”, a afirmat şi Charlie Sernatinger, comerciant-şef de cereale la ED&F Man Capital Markets.
La baza preţurilor crescute stă cererea de a exporta boabele de soia din SUA. Pierderile înregistrate în Brazilia şi Argentina fac ca disponibilitatea de a pune soia în vânzare să fie reţinută în aceste zone. Astfel, importatori precum China şi-au îndreptat atenţia către SUA şi cumpără marfă de acolo. Asociaţia braziliană de export Anec a confirmat că exporturile de soia din Brazilia au scăzut în luna mai la 8,69 milioane de tone, relatează Commerzbank. În luna precedentă se înregistrase un nou record privind exporturile de soia: 10,3 milioane de tone.
Preţul uleiului de palmier a crescut în Malaezia, ceea ce face ca şi pe piaţa oleaginoaselor să aibă loc schimbări. Preţul uleiului de palmier a profitat nu doar de stocurile reduse din Malaezia, ci şi de o rată crescută de încorporare al acestuia în biodiesel. Din această cauză, pe piaţa internă din Malaezia se găseşte la momentul de faţă cu 700.000 t mai puţin ulei de palmier. La Bursa Malaysia Dervatives Exchange, contractul pentru august a crescut cu 45, atingând 2.643 ringgit/t.
Cotaţiile rapiţei la bursa Matif cresc. La ultima tranzacţie din august, rapiţa s-a vândut cu 378,75 euro/t, înregistrând astfel un plus de 4,50 euro.
Pe piaţa în numerar, cumpărătorii s-au concentrat pe termenele octombrie-decembrie şi sunt bine aprovizionaţi. Ofertele pentru marfa de recoltă veche sunt slabe, existând o anumită lacună la cumpărare. Comercianţii din Hamburg evaluează rapiţa la 379 până la 380 euro/t.
Sursa: agrarticker.de