Legumicultorii din Matca au lăsat munca neterminată în solarii preţ de mai bine de o oră pentru a-şi exprima public nemulţumirile. Ei au solicitat plăţile restante pentru cel de-al treilea an de finanţare aferent Măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă”, care trebuiau făcute încă din toamna anului trecut.
În acelaşi context, referitor la aceeaşi Măsură 141, cultivatorii de legume au reclamat şi respingerea fără temei a cererilor de plată pentru anul IV, nesoluţionarea cererilor de finanţare în sesiunea din vara anului 2012, cât şi lipsa unor programe pentru a dezvoltarea sectorului legumicol.
Fiscalizarea legumelor din import
Asociaţia Naţională a Tinerilor Producători de Legume şi alte Produse Agricole şi Zootehnice şi Asociaţia Producătorilor Agricoli de Legume Fructe din Matca, care au organizat acţiunea de protest, au cerut organelor statului iniţierea unor acţiuni de control vamal pentru a descuraja evaziunea fiscală la intrarea în ţară legumelor din import, în perioada când pe piaţa internă ies trufandalele cultivatorilor autohtoni, stârpirea comerţului necontrolat al aşa-zişilor samsari care, prin speculă, cumpară din pieţele locale cu preţuri foarte joase şi vând cu preţuri foarte mari, ducând la blocarea pieţei şi la sărăcirea producătorilor.
“Funcţionari din instituţii, vă plătim, găsiţi soluţii!”
Legumicultorii au strigat lozinci împotriva funcţionarilor din administraţia centrală şi locală, precum: “Funcţionari din instituţii, vă plătim, găsiţi soluţii!”, “Noi muncim, nu cerşim!”, ”Nu ne luaţi, dacă nu ne daţi!”, “Vrem programe speciale pentru pieţele locale!”
Nini Filimon a vorbit despre “brambureala din fiscalitate” şi despre “tâmpenia de calcul la taxa forfetară”, cerând Ministerului de Finanţe să explice cum este calculată norma de venit pentru o persoană care beneficiază la solar de curent electric de la reţeaua publică şi pentru o alta, care trebuie să folosească electrogeneratorul cu motorină pentru a iriga culturile. Pentru mulţi ca el, care au solariile în câmp, apa din instalaţiile de picurare îi costă de 30 de ori mai mult, decât unii care au spaţii protejate în comună. Nini Filimon a lansat şi propunerea ca în momentul când legumicultorii au supraproducţie, ca să nu arunce marfa la platforma de gunoi, statul să preia tot stocul de legume la un preţ modic şi tot atunci să impoziteze producătorii.
Banii stau să genereze dobânzi?!
Florinel Ciocan, unul dintre liderii legumicultorilor, ne-a declarat că: “Înainte de a se ajunge la această manifestaţie, asociaţia noastră a trimis tot felul de adrese instituţiilor vizate şi nu au primit niciun răspuns”. Referitor la plăţile pentru Măsura 141, Ciocan a fost categoric: “Numai din cauza APDRP am avut probleme şi anul trecut. Eu cred că banii noştri stau undeva într-o bancă să genereze dobânzi. Îi mai ţineau o lună-două, dar acuma au sărit calul!”
Mircea Croitoru - în greva foamei
Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Legume Fructe din Matca este decis să intre în greva foamei: “Eu aştept înţelepciunea celor din MADR, să plece urechea şi spre noi, micii fermieri. Dânşii ne văd, dar nu ne ascultă. Noi n-am ieşit în stradă anul trecut alături de LAPAR pentru că ministrul Agriculturii şi secretarul de stat ne-au promis că vor avea o deschidere pentru dialog. Nu au făcut-o. Mişcări de acest gen vor lua amploare, sunt anunţate în judeţele Dâmboviţa, Olt, Gorj şi Mureş. Apoi, dacă vom vedea că MADR nu ne cheamă la consultări, ne vom aduna toţi din ţară şi vom face un miting de protest în Capitală. Personal, sunt dispus să recurg la greva foamei pentru revendicările cerute aici!”