Șoc și dezamăgire pentru fermierii români care s-au dus să viziteze, în februarie 2016, câteva ferme bio din Austria! Aromele erau la loc de cinste în produsele bio! Ori, se știe că aroma presupune automat coloranți, chimicale și BIO dispare cât ai clipi!
Am vizitat numai ferme bio, unde se fabrică produse bio cu arome. Am venit în țară, m-am documentat ce înseamnă arome și mi-au spus oamenii că la baza aromelor stau produsele chimice. Dar domnul Marian Cioceanu, care se ocupă de produsele bio, mi-a spus: Este posibil, domnule Lungu, ca austriecii să ajungă la un nivel atât de ridicat încât să obțină, prin diverse tehnologii, arome naturale. Dar aromele naturale nu pot să persiste o perioadă foarte lungă, povestește Cristian Lungu, președintele Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte.
Ce a mai observat fermierul român că se întâmplă în Austria? Fermierii austrieci încasează sume uriașe din subvenții. Sunt ajutați de statul austriac să-și promoveze produsele.
Fermierul român primește o subvenție de 22 de euro/tona de lapte, în Austria fermierii nu spun care este cuantumul subvenției. Cu greu am obținut informațiile. Austriecii primesc o subvenție pe litrul de lapte, dar și o subvenție pe kilogramul de brânză vândut.
În România, lipsa promovării produsului românesc este acută. Litrul de lapte vândut sau kilogramul de carne de vită vândut, o parte din prețuri se întorc la fermierul austriac pentru promovare. Sumele sunt foarte mari! Avem nevoie urgent să ne promovăm produsele românești, povestește Lungu.
Așadar, în produsele pe care străinii le etichetează BIO s-ar putea să se ascundă bine niște arome care să condimenteze cu ceva chimicale ce mâncâm.
Noi VREM SĂ MÂNCĂM ROMÂNEȘTE, produsele noastre românești, țărănești, cu gustul curat, natural, fără arome din Austria sau din altă parte.
(sursa foto: La pas prin România)