Conform datelor publicate de Federaţia Producătorilor Europeni de Furaje (FEFAC), anul trecut producţia de furaje combinate din Uniunea Europeană a fost de 157,3 milioane tone, în uşoară creştere (de 0,6 procente) faţă de 2014.
Producţia de nutreţuri combinate destinate bovinelor a înregistrat o scădere de 0,7 la sută comparativ cu anul precedent, în timp ce producţia de nutreţuri pentru porci şi păsări de curte a crescut cu 0,6%, respectiv cu 1,2%. Această evoluţie a fost stimulată de creşterea consumului de carne pe cap de locuitor, de care a beneficiat în special sectorul creşterii păsărilor (+4%).
Costurile pentru hrana animalelor au scăzut puţin faţă de anul 2014, acest lucru datorându-se recoltei de cereale care a fost la un nivel satisfăcător, dar şi a aprovizionării optime cu seminţe oleaginoase, mai ales făină de soia.
Polonia şi Spania au raportat creşteri anuale de 4 la sută, în contrast cu Marea Britanie şi Germania, care au înregistrat o scădere a producţiei de 4%, respectiv 2,9%. Toţi ceilalţi producători majori au simţit schimbări limitate de producţie.
Previziuni pentru 2016
Dacă ne raportăm însă la anul 2016, experţii FEFAC sunt relativ pesimişti în ceea ce priveşte producţia de furaje combinate. Aceştia prevăd o creştere limitată (de doar 0,5%) a producţiei de furaje destinate păsărilor de curte, în paralel cu o reducere semnificativă a cererii pentru furajele asociate porcinelor (-1,5%), în conformitate cu estimările privind producţia de carne de porc a Uniunii Europene. Per ansamblu, ar putea rezulta o scădere de 0,7 procente a producţiei de nutreţuri combinate comparativ cu anul 2015.
Cât priveşte piaţa de materii prime pentru furaje, analiştii europeni evaluează încă impactul condiţiilor meteorologice umede şi reci din mai multe state membre, care ar putea susţine o creştere a aprovizionării cu grâu pentru hrana animalelor, manifestând în acelaşi timp o oarecare prudenţă în ceea ce priveşte calitatea sanitară. Referitor însă la proteine, atenţia este îndreptată spre recolta de soia din Statele Unite, care pare a fi bună pentru moment, după rezultatele sub aşteptări înregistrate în America de Sud.