Miniştrii Agriculturii din 14 ţări riverane la Dunăre şi afluenţii acesteia, mai puţin reprezentantul României, au semnat, sâmbătă, la expoziţia 'Săptămâna Verde', de la Berlin, Declaraţia comună de aderare la Programul agricol 'Danube Soya', potrivit unui comunicat al organizaţiei ecologiste Agent Green.
Programul 'Danube Soya' pentru producţia de soia nemodificată genetic în bazinul Dunării reprezintă o oportunitate unică pentru fermierii din România, care ar putea furniza cel puţin 600.000 tone de şrot furajer, anual, susţine preşedintele Agent Green, Gabriel Păun.
„Europa a devenit dependentă de proteina vegetală importată din America, unde suprafeţe imense din pădurile tropicale, mai ales din zona Amazonului, sunt defrişate pentru a face loc monoculturilor cu soia, foarte adesea modificată genetic. În Austria, unde consumatorii nu acceptă organisme modificate genetic (OMG) nici măcar în furajele pentru animale, este dorită soia non-OMG, iar România poate satisface cu uşurinţă necesarul anual de 600.000 tone de şrot, dar şi al altor ţări care depind de soia din America. Programul Danube Soya ajută fermierii europeni, satisface exigenţele consumatorilor, salvează pădurile amazoniene şi reduce emisiile de CO2 prin anularea transportului oceanic”, a afirmat preşedintele Agent Green, organizaţie membră a Danube Soya.
Datorită condiţiilor pedo-climatice benefice, statele riverane la Dunăre au devenit deja cele mai productive ţări cultivatoare de soia din Europa, cu un potenţial de creştere semnificativă. Potrivit Camerei pentru Agricultură din Austria, suprafaţa cultivată cu soia ar putea creşte la 5 milioane de hectare în următorii cinci ani. Sursa: Agerpres