Producătorii harghiteni întâmpină dificultăţi în a găsi referinţe documentare despre vechimea reţetelor folosite pentru produsele tradiţionale, având în vedere faptul că procedurile privind atestarea acestora s-au modificat.
Consilierul DADR Harghita, Gyorgy Erzsebet susţine că potrivit vechilor proceduri în judeţ s-au înregistrat 17 operatori economici, cu 47 de produse atestate ca fiind tradiţionale. Acestea sunt dintre cele mai diverse, de la pâine de casă, slănină şi cârnaţi tradiţionali, până la caş, gemuri sau siropuri făcute ca pe vremea bunicii. Pentru a primi atestatul de produs tradiţional, producătorii trebuiau să elaboreze o documentaţie şi trebuiau să folosească aceeaşi metodă de preparare ca în urmă cu 40-50 de ani.
Producătorii sunt nevoiţi să refacă documentaţia
După ce autorităţile au modificat procedura, cei ce doresc să obţină din nou acest atestat trebuie să refacă documentaţia. Noile norme pun însă accent mai mare pe tradiţionalitatea produsului şi producătorii trebuie să dovedească faptul că folosesc aceeaşi procedură ca bunicii şi străbunicii lor. Din acest punct de vedere, producătorii întâmpină unele dificultăţi întrucât nu reuşesc să găsească date de referinţă despre vechimea produsului. „Acum 40-50 de ani, în comunism, oamenii nu pozau pâinea sau caşul pe care le făceau tradiţional, şi nici nu publicau reţetele. Şi din acest punct de vedere e greu pentru operatori să găsească documente care să facă referire la vechimea produsului”, a explicat Gyorgy Erzsebet, citat de Agerpres.
Produsele atestate tradiţional se vând în târgurile lunare organizate în Harghita, dar şi în unele magazine din judeţ şi au o foarte mare căutare în rândul localnicilor.