DOCUMENT OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Propunerea pentru un nou regulament european, care să abroge regulamentele în vigoare acum, aduce schimbări majore pentru subvențiile de care vor beneficia fermierii mici și medii. Documentul oficial a fost prezentat de comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, luni seara, în cadrul ședinței Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.
Noul regulament va sta la baza acordării tuturor schemelor de plată din agricultură, post 2020. Documentul stabilește noi scheme de plată pentru agricultorii mici și mijlocii, care vor fi acordate în noua Politică Agricolă Comună (PAC). Fermierii mici pot să beneficieze de o sumă fixă care să înlocuiască celelalte plăți directe. Dacă nu vor opta pentru această sumă fixă, pe lângă alte plăți directe stabilite în noul regulament (sprijin pe hectar, sprijin de bază pentru venit, etc), vor beneficia și de o plată decuplată pe hectar, sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (dezvoltării durabile).
Fermele mici rămân un element esențial al agriculturii Uniunii, deoarece au un rol vital în sprijinirea ocupării forței de muncă în mediul rural și contribuie la dezvoltarea teritorială. Pentru a se promova o distribuire mai echilibrată a sprijinului și pentru a se reduce sarcina administrativă pentru cei care beneficiază de sume mici, statele membre ar trebui să aibă opțiunea de a le oferi micilor fermieri posibilitatea înlocuirii celorlalte plăți directe cu acordarea unei plăți cu sumă fixă pentru micii fermieri, se arată în propunerea pentru noul regulament european.
Având în vedere nevoia recunoscută de a se promova o distribuire mai echilibrată a sprijinului către fermierii mici și/sau mijlocii într-un mod vizibil și măsurabil, ar trebui instituită la nivelul Uniunii o plată decuplată specifică per hectar, sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității. Pentru a se permite o mai bună direcționare a acestui sprijin complementar și în vederea recunoașterii diferențelor dintre structurile fermelor din întreaga Uniune, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a prevedea cuantumuri diferite ale sprijinului complementar pentru diferite intervale de hectare.
Statele membre pot acorda micilor fermieri, definiți de statele membre, plăți sub forma unei sume fixe care să înlocuiască plățile directe. Statele membre concep intervenția corespunzătoare în planul strategic PAC ca fiind opțională pentru fermieri.
REDISTRIBUIREA BANILOR RĂMAȘI DUPĂ PLAFONAREA PLĂȚILOR DIRECTE PENTRU FERMELE MARI!
Statele membre asigură redistribuirea sprijinului de la fermele mai mari spre fermele mai mici sau medii, prevăzând un sprijin redistributiv pentru venit sub forma unei plăți anuale decuplate per hectar eligibil acordate fermierilor care au dreptul la o plată în temeiul sprijinului de bază pentru venit.
Statele membre stabilesc un cuantum per hectar sau cuantumuri diferite pentru diferite intervale de hectare, precum și numărul maxim de hectare per fermier pentru care se plătește sprijinul redistributiv pentru venit.
Cuantumul per hectar planificat pentru un anumit an de cerere nu trebuie să depășească media națională a plăților directe per hectar pentru anul de cerere respectiv.
Cuantumul mediu național al plăților directe per hectar este stabilit ca fiind raportul dintre plafonul național pentru plăți directe pentru un anumit an de cerere și realizările planificate totale aferente sprijinului de bază pentru venit pentru respectivul an de cerere, exprimat în număr de hectare.
Propunere REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului