Adama
Vinasa Rompak

Mierea la jumătate! Albinele ar fi ucise de combinația dintre neonicotinoide și tratamentele apicultorilor!

Publicat: 27 august 2015 - 15:07
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Apicultorii susțin că niciodată nu au mai avut pierderi atât de mari la producția de miere de floarea soarelui, între 50% și 100%. Ei neagă că seceta ar fi cauza și acuză că neonicotinoidele provoacă necazuri.

Pe 27 iulie 2015 a fost emisă de Ministerul Agriculturii o autorizare de folosire a neonicotinoidelor la tratarea semințelor de rapiță împotriva puricilor mari și mici ai cruciferelor. Autorizarea a fost făcută pentru o perioadă de 96 de zile, expiră pe 30 octombrie 2015, și este dată ca urmare a derogării acordată de Comisia Europeană (CE). Conducerea Asociației ROMAPIS este revoltată că s-a permis, în continuare, folosirea acestor pesticide, în condițiile în care în primăvara acestui an apicultorii au insistat pe lângă CE să le interzică fermierilor români tratarea semințelor de porumb, floarea soarelui și rapiță. Insistențele au survenit după ce Comisia Europeană i-a acordat, în februarie 2015, o derogare României pentru o perioadă de 120 de zile, timp în care fermierilor li s-a permis să trateze semințele de porumb și floarea soarelui împotriva unor dăunători. Fermierii cunosc prea bine temuta rățișoară a porumbului și că poate fi combătută eficient dacă sunt tratate semințele cu neonicotinoide. Dăunătorul ar trăi în sudul țării.  

mircea-ciocan-romapis_b

Mircea Ciocan, președinte ROMAPIS

Reclamațiile noastre au fost urmate de verificări făcute de trei reprezentanți ai Comisiei Europene la fermierii din sudul țării. În Raportul de audit al Comisiei Europene este criticat aspru Ministerul Agriculturii din România. Cu toate acestea, Comisia Europeană a dat în iulie o nouă derogare la insistențele Ministerului, iar autorizarea de folosire a fost semnată de Daniel Botănoiu, secretar de stat MADR. Până anul acesta nu ne-am confruntat cu un asemenea fenomen, un procent de 10% din familiile de albine din țara noastră a fost intoxicat cu neonicotinoide pentru că polenul și nectarul florilor sunt contaminate. Ce se întâmplă? Aceste neonicotinoide se intersectează în organismul albinelor cu tratamentele pe care le fac apicultorii. Combinația este letală. Apicultorii nu pot să renunțe la tratamentele albinelor, spune Mircea Ciocan, președintele ROMAPIS.

Unul dintre marii fermieri vizitați în primăvară de reprezentanții CE este Nicolae Sitaru din Ialomița. Iată ce a declarat pentru Agroinfo, în urma controlului:

Mi-au pus o grămadă de întrebări (reprezentanții CE n.r.)  despre utilizarea neonicotinoidelor. Primele întrebări au fost despre comunicarea cu Inspectoratul de Protecția Plantelor. Apoi, m-au întrebat ce sol este? Când s-a însămânțat? Cum s-a tratat sămânța? Au observat că am o mașină de tratat sămânța de la o altă societate. Erau foarte curioși și atenți la orice detaliu. Au vrut să afle numele societății și dacă a fost declarată la Autoritatea Fitosanitară. Am fost pe câmp și au observat că la un fir de porumb erau zece rățișoare. O parte erau moarte. Rățișoara porumbului atacă numai aici, la noi, în sud. Le-am spus că avem mare nevoie să folosim acest tratament și, dacă nu ne dau derogare pentru neonicotinoide, atunci să ne dea alte soluții pentru menținerea în viață a culturilor.

Folosirea neonicotinoidelor este atent monitorizată, iar alternative la tratarea semințelor împotriva anumitor dăunători nu prea sunt. Conducerea ROMAPIS susține că rotația culturilor ar fi o alternativă folosită cu succes în Germania, Franța, etc, dar funcționează după ce în sol nu mai este nici urmă din aceste substanțe. Și în cât timp ar fi curat solul? Greu de spus. Pe de altă parte, apicultorii nu știu în ce măsură neonicotinoidele contaminează mierea sau alte produse ale stupului. Ei și-au propus să preleveze probe din floarea soarelui și albine ca să existe dovezi clare că necazurile sunt provocate de neonicotinoide.

conducerea-romapis_b

(de la stânga la dreapta) Mircea Ciocan, președinte ROMAPIS și Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS

În 2015 ne confruntăm cu efecte mari asupra industriei apicole din România. La floarea soarelui la care, de obicei, aveam o producție sigură pentru apicultori, anul acesta rezultatele  sunt dezastruoase, pierderi de la 50% până la 100%. Vom intra în iarnă cu o populație de albine scăzută. Din 913 apicultori chestionați de noi, 86 ne-au spus că au adunat albinele moarte cu fărașul, spune Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS. 

Apicultorii nu recunosc că și seceta a contribuit din plin la scăderea producției de miere. Cea mai mare producție de miere din țara noastră a fost de 22.000 de tone pe an. Din această cantitate, 25% ar proveni de la floarea-soarelui. Anul acesta, MADR a comunicat apicultorilor că floarea soarelui s-a cultivat pe o suprafață de 151.308 ha (este vorba de floarea soarelui tratată cu neonicotinoide).

Vizualizat: 3051 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Exclusiv! Fermieri, aveți derogare pentru folosirea neonicotinoidelor la tratarea semințelor de rapiță!

Exclusiv! Fermieri, aveți derogare pentru folosirea neonicotinoidelor la tratarea semințelor de rapiță!

Comisia Europeană a eliberat o autorizație temporară pentru folosirea neonicotinoidelor la tratarea semințelor de rapiță. Autorizația este eliberată pentru 96 de zile. Expiră pe 30 octombrie 2015.

Laurențiu Baciu: Sunt victima interzicerii neonicotinoidelor. 200 ha cu porumb, mâncate de rățișoară

Laurențiu Baciu: Sunt victima interzicerii neonicotinoidelor. 200 ha cu porumb, mâncate de rățișoară

Rățișoara porumbului l-a lăsat pe președintele LAPAR fără porumbul de pe 200 ha. Laurențiu Baciu insistă ca neonicotinoidele să poată fi folosite pentru tratarea semințelor, fără o derogare de la Comisia Europeană.

Trei reprezentanți ai Comisiei Europene au verificat folosirea neonicotinoidelor în ferma lui Nicolae Sitaru și la Monsanto

Trei reprezentanți ai Comisiei Europene au verificat folosirea neonicotinoidelor în ferma lui Nicolae Sitaru și la Monsanto

Trei reprezentanți ai Comisiei Europene, doi auditori din Germania și respectiv Belgia și un reprezentant al Autorității Sanitar Veterinare din Danemarca, au stat trei ore la fermierul Nicolae Sitaru, în Ialomița.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
SIMMA FRANCISC
|
10. 14, 2015. Wednesday 11:12

ROMAPIS are perfecta dreptate in legatura cu interzicerea neonicotinoidelor.Avem pierderi mari de familii de albine.Ar fi timpul ca si ACA Romania sa faca demersuri pentru interzicerea folosirii acestori substante.Din pacate ei tac paeca nu ar fi reprezenmtantii apicultoriilor din Romania.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii