40% din terenul nostru arabil ar fi deținut de străini! În 2014, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar fi plătit subvenția pe suprafață pentru 800.000 ha, care aparțin cu acte în regulă unor fermieri străini. Ar fi putut România să le interzică străinilor să cumpere pământ?
Fiind parte a Uniunii Europene noi nu putem refuza vânzarea de teren către cetățenii europeni. Dar puteam fi mai atenți cu condițiile pentru vânzarea terenului. În proiectul inițial, care a fost din câte îmi amintesc în 2013, erau prevăzute o serie de condiții limitative, e adevărat, care urmăreau ca să se asigure ce? Cine cumpără teren agricol să-l folosească în scopul agriculturii, pe de o parte, dar, pe de altă parte, să fim asigurați într-un fel că nu se cumpără terenuri pentru a se specula. Au fost multe situații de acest gen sau situații în care se cultivă ceva ce nu se înscrie în politica statului român.
Chiar eu am fost la Bruxelles și am discutat cu Comisia Europeană când aveam proiectul pe masă. Comisia s-a referit la limitările pe care le-am introdus noi în prima fază și a spus așa: Nu suntem împotriva unor restricții cu o condiție. Să fie înscrise în niște obiective ale statului membru, obiective prioritare. De exemplu, eu urmăresc ca, într-o anumită zonă, să am o anumită cultură. Dacă eu pun acele condiții ca să mă asigur că-mi ating obiectivul, Comisia nu are nimic împotrivă. Nu știu din ce rațiuni, actul legislativ adoptat a renunțat la mai multe condiții puse inițial. Poate ar fi cazul să reluăm discuția, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu, pentru Viața Satului.
Șeful de la Agricultură a dat exemplul unui europarlamentar din Germania care ar fi vrut să cumpere teren în Franța și a fost refuzat. De ce a fost refuzat? În Franța, vânzarea-cumpărarea terenurilor este supravegheată atent de SAFER, care reprezintă societățile de amenajare funciară. Pământul este considerat patrimoniu național, iar fermierii exploatează aceeași suprafață de zeci sau chiar sute de ani pentru că fermele se lasă moștenire. În Elveția, Italia, Germania, prețurile pipărate țin departe fermierii români.
Citește aici despre străinii care lucrează pământul din România!
În România nu s-a reușit stabilirea unei piețe funciare, ridicarea prețurilor terenurilor sau un eventual drept de preempțiune pentru cetățenii români.