Agenţia irlandeză de protecţie a mediului a aprobat efectuarea studiilor de teren pentru o varietate de cartofi modificaţi genetic rezistenţi la mană.
Chiar dacă această decizie a atras imediat criticile organizaţiilor ecologicste, care susţin că va fi distrusă imaginea „verde” a Irlandei şi ar putea atrage cu sine contaminarea altor culturi, fermierii nu au avut nimic de obiectat. Aceştia sunt de părere că studiile ştiinţifice i-ar putea ajuta să reducă incidenţa manei şi utilizarea pesticidelor în cultura cartofului.
Conform statisticilor oficiale, mana cartofului provoacă agricultorilor irlandezi pierderi anuale de peste 15 milioane de euro şi necesită până la 15 aplicări de fungicide într-un singur sezon.
Noua varietate de cartofi modificaţi genetic au fost cultivaţi deja în sere, iar acum vor putea fi cultivaţi şi în câmp deschis, chiar dacă pentru moment doar în scop ştiinţific.
„Nu putem să ne uităm doar la beneficii, fără a ţine cont, de asemenea, de potenţialele costuri. Trebuie să investigăm dacă există efecte pe termen lung asociate cu această cultură transgenică”, a declarat unul dintre specialiştii însărcinaţi să conducă aceste teste. Pe de altă parte, Agenţia de protecţie a mediului a impus opt condiţii stricte în momentul acordării licenţei, inclusiv elaborarea de rapoarte bilunare care vor fi puse la dispoziţia publicului.
Cercetătorii se tem de ostilitatea activiştilor de mediu şi vor să prevină orice acţiune de sabotaj. „Dacă întălţăm ziduri vor crede că facem ceva sinistru. Noi vrem însă să prezentăm tuturor noua tehnologie”, spun cercetătorii implicaţi în proiect. În anii 90, un studiu similar ce urmărea testarea unei varietăţi de sfeclă de zahăr modificate genetic a atras furia ecologiştilor, care au distrus culturile.
Asociaţia Irlandeză a Cultivatorilor de Cartofi a salutat includerea în testare a cartofilor rezistenţi la mană. „Fiecare fermier ar dori să folosească mai puţine substanţe chimice, dar, desigur, trebuie să fie conştient de ceea ce vrea consumatorul”, a declarat preşedintele asociaţiei, Thomas Carpenter.