Mi-aș dori să se renunțe la subvențiile din agricultură pentru că, de multe ori, banii se regăsesc în protecția socială și în prețuri, spune ministrul agriculturii. Dispariția subvențiilor din agricultură ar elimina concurența neloială.
Subvențiile îl plasează pe fermierul român într-o concurență neloială cu alți fermieri euorpeni. Niciodată agricultorii noștri nu vor ajunge să încaseze subvenții la fel de mari cum încasează un fermier olandez, belgian, francez, etc. Singura soluție ar fi un start egal pentru toți fermierii europeni, adică să dispară subvențiile din agricultură.
Subvențiile se reflectă în preț și în protecția socială, din păcate, crede ministrul agriculturii. Am fost în Danemarca și fermierii se rugau să dispară subvențiile.
Iată și explicația ministrului agriculturii care pledează logic pentru desființarea subvențiilor!
Din păcate, și vă rog să urmăriți acest fenomen, odată cu introducerea subvențiilor prețurile se autoreglează ținând cont de aceste subvenții. Pot să vă dau un exemplu, extrem de la îndemână. În sectorul cărnii de porc, unde am introdus bunăstarea animală, din păcate, această sumă pe care o acordăm noi pentru bunăstare animală se regăsește în prețuri.
Prețurile la carne de porc, în magazine, la consumator, sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană și producătorii noștri au mari probleme în a supraviețui. Este o criză la nivel european, dar care e mult mai gravă în România. Sigur, nu-mi doresc neapărat să se renunțe la subvenții pentru că România a ajuns în sistemul subvențiilor la multe decenii după alte state membre care au reușit să-și pună la punct agricultura și infrastructura agricolă și pe medie sunt mai competitivi decât producătorii români. E greu de luat în calcul în 2021 - 2028 varianta renunțării la subvenții. Dar, repet, orice subvenție pe care o acordăm se regăsește în protecția socială, în prețurile pe care le avem pe piață. Regula generală aceasta e! Dacă luăm carnea de porc în Belgia nu este sub 10 euro pe kilogram și-n România este 18 lei.
Dispariția subvențiilor din agricultură este discutată tot mai des în Parlamentul European. Europarlamentarul Laurențiu Rebega susține că țările, membre vechi UE, se gândesc deja unde vor investi bugetul alocat acum subvenției pe suprafață.
Se vorbește de eliminarea subvenției pe suprafață din anul 2020 din ce în ce mai mult. Și este pentru noi un punct benefic dacă am cere, în momentul de față, pentru fermierii noștri eliminarea subvenției în întregimea ei la tot nivelul european. Pentru că acest lucru ar însemna o concurență loială, o concurență care înseamnă un potențial pentru un preț de producție egal pentru toți fermierii. Mi-au sărit toți în cap la momentul zero când am anunțat acest lucru și încă îmi mențin această declarație, a declarat europarlamentarul, pentru Agroinfo.
Ministrul agriculturii participă marți, 29 martie, la Gala PRIA Women in Agriculture, organizată la hotelul Intercontinental din București. Alături de șeful de la Agricultură sunt prezenți și Paul Kmen, directorul general adjunct al Agenției Naționale de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Eugen David Popescu, director general adjunct al Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale și Laurențiu Baciu, liderul LAPAR.