FERMIERII NU POT FI SANCȚIONAȚI CU EXCLUDEREA DE LA PLATĂ PENTRU MOTIVE NEIMPUTABILE LOR! Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 19 iunie 2018, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2018 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.
Legea promulgată de președintele României schimbă o parte dintre regulile pentru acordarea subvențiilor în agricultură. Una dintre prevederile legii subliniază că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu poate exclude fermierii de la plata subvențiilor pentru motive care nu sunt imputabile acestora.
Suspendarea nejustificată a plăţilor către fermierii din cadrul schemelor de plăţi directe şi a ajutorului naţional tranzitoriu, pentru motive neimputabile acestora, raportate la legislaţia naţională şi europeană, constituie contravenţie şi se sancţionează cu imputarea sumelor respective persoanelor din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură care au efectuat controlul.
În aceeași ordine de idei, fermierilor români nu li se retrage plata subvențiilor şi nu li se aplică sancţiuni administrative în baza prevederilor privind plăţile necuvenite şi sancţiunile administrative ca urmare a identificării de diferenţe de amplasament sau de mărime a parcelelor agricole din declaraţiile din cererile de ajutor sau de plată şi/sau în legătură cu cereri de ajutor sau de plată pentru ani anteriori, rezultate în urma înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispoziţiilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
AGROINFO vă pune la dispoziție, integral, textul legii promulgată de șeful Statului. În acest act, sunt ultimele modificări făcute în Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020.
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4 din 15 februarie 2018 privind modificarea şi completarea Ordonanţei
de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015 – 2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 152 din 19 februarie 2018, cu următoarele modificări și completări:
La articolul 2 alineatul (1), litera r) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«r) utilizarea terenului înseamnă utilizarea pentru activităţi agricole a suprafeţei de teren agricol din cadrul exploataţiei aflate la
dispoziţia fermierului la data depunerii cererii, în anul de cerere.»”
La articolul 12, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (3) şi (4), cu următorul cuprins:
«(3) Ajutorul naţional tranzitoriu în sectorul vegetal se acordă pentru suprafeţele determinate la plată în anul de cerere.
(4) Ajutorul naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă:
a) pentru efectivele de animale existente în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul
schemei pentru specia bovine, în sectorul carne;
b) pentru cantităţile de lapte livrate în anul anterior anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul lapte;
c) pentru efectivele de femele ovine/caprine care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de cerere,în cazul schemei pentru speciile ovine/caprine.»
La articolul 34, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:
«(6) Nu se retrage plata şi nu se aplică sancţiuni administrative în baza prevederilor privind plăţile necuvenite şi sancţiunile administrative din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 şi (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, şi în
baza art. 47 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului, în cazul neconformităţilor pentru nerespectarea criteriilor de
eligibilitate, a angajamentelor sau a altor obligaţii care rezultă din aplicarea normelor privind plăţile prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) şi măsurile compensatorii de dezvoltare rurală prevăzute la art. 33 alin. (2), ca urmare a identificării de diferenţe de amplasament sau de mărime a parcelelor agricole din declaraţiile din cererile de ajutor sau de plată şi/sau în legătură cu cereri de ajutor sau de plată pentru ani anteriori, rezultate în urma înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispoziţiilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.»”
«Art. 41(1) – (1) Fermierii vor fi notificaţi cu minimum 14 zile înainte, iar în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, cu minimum 48 de ore înainte în vederea pregătirii documentelor necesare controlului, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
(2) Suspendarea nejustificată a plăţilor către fermierii din cadrul schemelor de plăţi directe şi a ajutorului naţional tranzitoriu, pentru motive neimputabile acestora, raportate la legislaţia naţională şi europeană, constituie contravenţie şi se sancţionează cu imputarea sumelor respective persoanelor din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură care au efectuat controlul.»”
Sursa: Comunicat Președintele României, Camera Deputaților