Au apărut noi prognoze privind recolta mondială de cereale din sezonul următor. International Grains Council (IGC) şi-a majorat joi estimările referitoare la recolta mondială de porumb din 2014/2015.
Majorarea vine în urma noilor estimări referitoare la producţia de porumb a Chinei. Potrivit IGC, recolta mondială de porumb va atinge, în sezonul 2014 - 2015, nivelul de 982,3 milioane de tone, cu 2,6 milioane tone mai mult decât estima luna trecută şi în apropiere de recolta record de 984,3 milioane tone înregistrată în sezonul 2013/2-14. „Cea mai mare parte a recoltei de porumb în emisfera nordică a fost recoltată şi având în vedere randamentele peste medie înregistrate în multe ţări prognozele privind producţia mondială au fost majorate”, a anunţat IGC în raportul său lunar.
În ceea ce priveşte recolta de porumb a Chinei, al doilea mare producător mondial, IGC şi-a îmbunătăţit estimările de la 213,8 milioane tone până la 216 milioane tone. În acelaşi timp, au fost reduse estimările pentru Argentina, a cărei recoltă de porumb ar urma să se situeze la 22,5 milioane tone, în scădere faţă de estimările anterioare de 23 milioane tone şi mai puţin decât producţia de 24 milioane tone din sezonul precedent.
Record şi la producţia de grâu
International Grains Council (IGC) estima la sfârşitul lunii septembrie a.c. că recolta mondială de grâu va atinge, în sezonul 2014 - 2015, nivelul record de 717 milioane de tone. De asemenea, IGC şi-a îmbunătăţit uşor şi estimările privind recolta mondială de porumb, până la 974 milioane tone, cu 0,1% mai mult decât estimările din luna august, dar sub recolta record de 983 milioane tone înregistrată anul trecut.
„Oferta de grâu este deja estimată la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în timp ce perspectivele pentru producţii record în SUA şi UE au ridicat estimările pentru recolta globală de porumb la o distanţă de 1% faţă de recolta record înregistrată în ultimul sezon”, arătau datele din raportul IGC. “Estimările privind recoltele mari de cereale, orez şi oleaginoase continuă să afecteze preţurile globale la export”, a adăugat IGC.